Засновник та президент Інвестиційної групи Універ Тарас Козак у своєму блозі на Facebook дає пораду, як вигідно вкласти гроші тим, хто їх має.

Минулого тижня іноземні компанії купили Облігацій Внутрішньої Державної Позики (ОВДП) на 150 мільйонів доларів! Це більше 4 мільярдів гривень.

На подібну суму (3.7 млрд грн) зменшилися інвестиції Нацбанку України в ОВДП з початку 2019 року. Ці гривні виведені з обігу (операція, зворотня до емісії гривні), що посилює національну валюту.

А що громадяни України? Наразі вони інвестували в державні облігації 6.3 млрд грн, купивши у цьому році додатково держпаперів на понад 200 мільйонів гривень. Непогано, але депозити домогосподарств у банках становлять понад 500 млрд грн!!! І за ними українці отримують значно менші доходи.

Покажу це на цифрах.
Середня дохідність за депозитами в найбільших українських банках у гривнях на 12 місяців (вони мають найвищі відсотки) — 16.11% річних. Мінус податок 18% (ПДФО)+1.5% (ВС), отримаємо чисту дохідність 12.97% річних.

А ОВДП приносять в середньому 18.5% річних. І податки менші — лише 1.5% з прибутку. Тобто, чиста дохідність інвестицій у державні папери становить 18.14% річних.

Порівняй дохідності: 12.97% (гарантія держави на 200 тис грн) та 18.14% (гарантія держави на всю суму) і задумайся. Вибір за тобою.