Андрій Рева пропонує видавати субсидії грошима напряму людям. Це правильне рішення. Три причини чому:

1. Економічна наука вважає що найбільш ефективно видавати субсидії грошима на руки. Це створює мотивацію для людей споживати менше (субсидованих послуг) і зекономлені гроші витрачати на інші необхідні потреби.

2. Ми будуємо країну вільних людей. Люди мають право вільно розпоряджатись допомогою наданою державою.

3. Видача субсидій грошима на руки, а не перерахування цих грошей приватним чи державним компаніям зменшує можливості для корупції.

Страна ЮА написала, що це схема Порошенка перед виборами для того, щоб сподобатись виборцям. Правильно, демократія так і працює. Щоб сподобатись виборцям політики роблять правильні рішення. Ніхто не заважав монетизувати субсидії попереднім політикам, але вони чомусь вирішили це не робити (на мою думку, тому що монетезація зменшує можливості для корупції і надає більше грошей напряму людям).

При системі прямої видачі грошей на руки важливо чітко адмініструвати хто має отримувати гроші, а хто ні. Також важливо створити умови для отримувачів грошей для зменшення споживання послуг, щоб вони могли економіти видані гроші і витрачати їх на інші необхідні товари та послуги. Сподіваюсь уряд працює над посиленням адміністрування видачі грошей (щоб зменшити неефективну видачу і запобігти корупції) та створенням умов для можливостей енергозбереження (зменшення споживання).

Довідково

Згідно з планом уряду, обидва механізми монетизації, готівковий і безготівковий, працюватимуть паралельно. За попередніми оцінками, населення отримуватиме готівкою близько 6 млрд грн щомісяця.

У січні 2019 року Кабмін підтримав проект Закону «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Він має підвищити ефективність держвиплат. Верифікація допоможе скоротити зловживання і виявити неправомірні, нецільові виплати.

У минулому році Мінфін надав 7,5 млн рекомендацій щодо перевірки 6 млн отримувачів соціальної допомоги. Завдяки верифікації у 2017-2018 рр. вдалося запобігти неефективному використанню щонайменше 14 млрд грн бюджетних коштів.