Що це означає?

  • Мінфін знизив ставку по двомісячним ОВДП у гривні до 18,5%, тоді як напередодні розміщував тримісячні ОВДП під 20% річних.
  • Мінфіну вдалося залучити 2,873 млрд грн за середньозваженою ставкою 18,19% річних, тоді як 6 з 16 заявок на покупку цих паперів з сумарним попитом 810 млн грн за ставками до 20,5% річних Мінфін відхилив.

Читайте також: Паперові люди. Чому інвестиції в ОВДП доступні тільки заможним українцям

Крім того, продавець відмовився залучити 424,3 млн грн на три місяці і 113,1 млн грн на шість місяців за ставками від 20% до 20,5% річних.

На аукціонах з розміщення доларових ОВДП Мінфін продав 20-денні облігації на 170,1 млн доларів під 6,25% річних.

В результаті аукціону Мінфін залучив до держбюджету понад 2,87 млрд грн і 170 млн доларів.

Що таке ОВДП

ОВДП стають однією з найпопулярніших альтернатив банківським депозитам. Прибутковість з цінних паперів вище, податок з доходу платити не потрібно, до того ж, інвестиція гарантується державою. Це державні цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України.

Читайте також: Все про інвестиції в ОВДП

ОВДП дозволяють отримати підвищений (в порівнянні з депозитами) дохід. При цьому ризики мінімальні, так як гарантує повернення коштів за ОВДП уряд, в той час як в депозитах гарантії лягають на сам банк і Фонд гарантування вкладів, крім Ощадбанку.

Мінфін використовує ОВДП, щоб залучити додаткові грошові ресурси. Ці ресурси можуть бути спрямовані як на погашення держборгу, так і на інші потреби бюджету.

Купити ОВДП можуть як юридичні особи, так і звичайні громадяни (фізичні особи), резиденти і нерезиденти.