«Зростання курсів іноземних валют до гривні відбувається переважно в результаті впливу ситуативних і психологічних факторів. Це все носить тимчасовий характер», — йдеться в повідомленні.

Данилишин зазначив, що Національний банк уважно відстежує стан і тенденції валютного ринку і готовий, у разі необхідності, до проведення валютних інтервенцій з метою недопущення різких або надмірних коливань курсу гривні. Зараз обсяг міжнародних резервів НБУ становить 17,8 млрд дол. Інфляційні ризики знаходяться в прямій залежності від ситуації на валютному ринку.

Голова Ради Нацбанку також відзначив, що з урахуванням серйозного навантаження з виплат по зовнішньому державному боргу в 2019 році важлива також співпраця з офіційними кредиторами України. Міжнародний валютний фонд вважає, що підстав для обмеження попередньо визначених обсягів співпраці з Україною немає. Україна своєчасно і в повному обсязі виконує свої зобов'язання.

Читайте також: НБУ скасував особливий режим банківської системи на час воєнного стану

«До кінця поточного року очікується отримання траншу кредиту від МВФ в сумі від 1,5 млрд доларів і 0,5 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС (набуло чинності законодавче Рішення Європарламенту і Ради ЄС про надання Україні Четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС в обсязі 1 млрд євро»), — зазначив Данилишин.