На користь гривні спрацює специфічна особливість роботи українського міжбанку. Після вихідного четверга в США - тільки п'ятницею були зараховані валютні надходження українським компаніям відразу за неробочий в Штатах четвер і безпосередньо за п'ятницю. Таким чином, сьогодні на торги вийде обов'язковий продаж фактично за два дні, що збільшить пропозицію валюти.

Але на цьому позитивні моменти для гривні на сьогодні закінчуються і спрацює декілька негативних:

1) Значне зростання гривневої ліквідності у банків. Коррахунки на ранок 26 листопада одразу збільшилися на 6,9 млрд гривень - до 57,7 млрд гривень. Спрацьовує ефект періоду виплат державою основних сум відшкодувань ПДВ експортерам. Це збільшує можливості для спекулятивних атак на гривню, а також не стимулює продаж валюти компаніями понад обов'язкових 50%. Експортери намагаються дотягнути до приходу гривні від Держказначейства, що знижує обсяги пропозиції;

2) Зростання попиту на валюту з боку імпортерів. Скоро звітна дата і багато покупців намагаються оперативно закрити свої зовнішньоекономічні зобов'язання на 1-е чісло. Це збільшує тиск на гривню;

3) Політичний і військовий. У зв'язку з останніми подіями в Азовському морі і ескалацією конфлікту з РФ можливе введення воєнного стану. Це завжди негативно діє на учасників валютного ринку та населення. Компанії намагаються закрити свої угоди, не розуміючи подальшого ходу подій, а частина населення (що характерно особливо для країн колишнього СРСР) - прагне купити валюту, побоюючись девальвації на фоні військових подій. Це безсумнівно буде психологічно тиснути на курс і основне зараз і для НБУ, і для уряду - не допускати спекулятивного ажіотажу з валютою як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Ми вважаємо, що сьогодні і завтра цей фактор найнебезпечніший для гривні і регулятору треба чітко дати сигнал ринку на те, що ситуація під повним контролем. І не тільки у вигляді вербальних інтервенцій керівництва НБУ, «що все нормально», але і при необхідності - активними публічними інтервенціями на міжбанку, щоб відразу придавити спекулятивні атаки на нацвалюту.

За нашими розрахунками обсяги операцій в цей понеділок будуть на рівні 430-470 млн доларів при здійсненні 540-620 угод.

Незважаючи на дуже непросту ситуацію як в політичній, військовій та економічній площині - «Мінфін» прогнозує на сьогодні курс долара в межах коридору 27,75-28,00 гривень з активними спробами розгойдати курс протягом сесії.

Решта у цей понеділок буде залежати від злагодженості та оперативності дій Нацбанку, а також від поведінки громадян на готівковому ринку. На момент написання статті українці не кинулися гарячково скуповувати валюту і особливого ажіотажу не спостерігається. Закликаємо до виваженої поведінки всіх наших співвітчизників і надалі. Населенню потрібно пам'ятати, що паніка призводить тільки до втрат, а у виграші при цьому залишаються тільки спекулянти.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,70- 27,85 і продаж 27,88-28,10 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,76-27,90 гривень та продаж 27,92-28,00 гривень.

Про тенденції на торгах за 23 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні залишаються позитивними для нацвалюти.

За офіційним курсом - 77% респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 23% очікують його повернення до рівня понад 28,01 гривні найближчим часом.

За міжбанківським - 76% респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. Але 24% поки впевнені в його швидкому поверненні до рівня понад 28,01 гривні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram