Найсприятливіший період для гривні — дні клієнтських бюджетних платежів — завершено. Настає час активного заходу в банківську систему відшкодувань ПДВ. Це важкий період для гривні через декілька причин:

  1. зниження бажання у клієнтів продавати валюту — вони вважають за краще витрачати отриману від держави гривню;

  2. зростання попиту на валюту у імпортерів, які закривають до кінця місяця свої зовнішньоекономічні контракти;

  3. активні спроби спекулятивних розгойдувань міжбанку за рахунок збільшення вільних гривневих ресурсів в системі.

Всього за минулий тиждень курс долара дуже умовно просів на 2 копійки при продажу — з 27,74/27,78 гривень до 27,74/27,76. Причому в середині тижня котирування переважно зростали в першій частині торгів (в тому числі і за рахунок спекулятивного розігріву ринку), а потім — поступово поверталися до рівня, близького до початку дня або трохи нижче.

НБУ не був гіперактивним на ринку. І не тому, що регулятор не хотів поповнювати резерви. Навпаки – навіть дуже жадав. Але міжбанк сам поглинав основні обсяги пропозиції, не даючи регулятору шансів на великі покупки надлишків долара. У публічному форматі аукціону НБУ взагалі не з'являвся на торгах. В більш  непомітному форматі через Matching Нацбанк, за нашими спостереженнями, виходив тільки двічі. У середу він викупив, за розрахунками «Мінфіну», близько $20 млн за цінами: вранці — по 27,78 гривень і ближче до вечора — по 27,73 гривні. Це дуже мало для періоду бюджетних платежів і говорить про те, що ринок сам поглинав весь обсяг пропозиції.

Чого очікувати по курсу в найближчі дні

На поведінку учасників торгів та курсові тренди на цьому тижні вплинуть:

1) Найактивніший період отримання експортерами великих сум відшкодувань ПДВ.

Масштабне вкидання гривні в банківську систему за рахунок перерахувань Держказначейством відшкодувань ПДВ уже почався. За нашими даними тільки за минулий четвер експортери отримали не менше 1,5 млрд гривень, що є тільки початком основних виплат. Це стимулює компанії до притримування валюти понад 50% обов'язкових продажів виручки з розрахунком на її подальше подорожчання. Недолік пропозиції на міжбанку зіграє проти гривні;

2) Активне зростання попиту з боку імпортерів перед закінченням місяця. Після днів масових розпродажів товарів (минула п'ятниця і ці вихідні) великі рітейлери побутової техніки, гаджетів, взуття та одягу направлять отриману гривню на покупку валюти для розрахунків зі своїми іноземними постачальниками. Багатьом з них за умовами контрактів потрібно закрити свої зовнішньоекономічні операції на звітну дату. Це збільшить попит на валюту.

Імпортери енергоносіїв на тлі опалювального сезону та наростання зимових холодів — також захочуть поповнити свої запаси бензином, нафтою і газом, що дешевшають на міжнародних ринках. Скупки валюти великими нафто- і газотрейдерами для закриття своїх контрактів на звітну дату — посилять тиск на гривню;

3) Дії спекулянтів, поведінка готівкового ринку та ліквідність банків.

Дії спекулянтів. До цього тижня більшість спекулянтів не мало значних ресурсів для розкачки ринку і заробляло в основному роботою «в дві сторони» з періодичними короткостроковими спробами підійняти курс. Але без достатнього обсягу вільної гривні вони не могли планомірно грати «на підвищення» і швидко видихалися. Саме ці короткострокові спалахи дозволяли з ранку продавцям ненадовго розігрівати міжбанк, а потім вже поступово знижувати котирування до кінця сесії. Але на цьому тижні — після виходу основних сум відшкодувань ПДВ — у них з'явиться можливість для більш активного розгойдування міжбанку.

Готівковий ринок зараз не представляє загрози для нацвалюти. Навпаки — після активної здачі валюти населенням в період масових розпродажів — саме цей сегмент валютного ринку стане основним стабілізатором попиту і пропозиції на міжбанку. Банки і фінансові компанії будуть активно продавати викуплену у громадян валюту. Причому як через ті ж обмінники, так і підкріпивши свої коррахунки. Це призведе до зростання пропозиції на всіх сегментах валютного ринку і надасть істотну підтримку гривні.

Ліквідність у банківській системі на цьому тижні буде тільки рости за рахунок вливань відшкодувань ПДВ. Надлишок гривні буде тиснути на курс, але частина цих коштів піде у банків на придбання ОВДП і депсертифікатів НБУ, а також на забезпечення клієнтських проплат і нормативів НБУ. Ліквідність в системі залишається сконцентрованою на 10-12 великих гравцях і саме їх управлінські рішення про направлення надлишку гривні на покупку валюти або в інші дохідні активи — буде багато в чому формувати обсяг вільної ліквідності в системі і опосередковано впливати на валютний ринок.

4) Інтервенції Нацбанку. НБУ доведеться згладжувати курсові перекоси на міжбанку в цей період. Союзником для гривні не тільки готівковий ринок, а й вихід на торги в понеділок збільшеного обсягу обов'язкових продажів після зарахування в п'ятницю валютної виручки за неробочий в США четвер (але робочий в Україні) і безпосередньо за саму п'ятницю. Це дає можливість Нацбанку добре почати тиждень і сформувати психологічну підтримку гривні. Але в цілому, завдання регулятора на цьому тижні залишиться тією ж — згладжувати перекоси попиту і пропозиції на міжбанку і утримати долар від подальшого зростання.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень:

Більшість факторів в цей період працює проти гривні і НБУ доведеться періодично виходити на торги з інтервенціями. Застосовувати Нацбанк буде «анонімний» Matching.

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку громадян і в зв'язку з ефектом здачі валюти населенням в період розпродажів — курс прийому валюти фінансисти постараються занижувати, а ось за курсом продажу вони будуть орієнтуватися на міжбанк. Фінкомпанії — власники обмінників будуть утримувати рівень спреда по долару в межах 15-20 копійок, а більшість банків — в межах 20-25 копійок.

Ми прогнозуємо коридор по долару на 26-30 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 27,70-28,00 гривень, а в банках — 27,70-28,10 гривень. Більшість обмінників буде працювати у форматі «з обороту».

На міжбанку. Головну загрозу для гривні представляє вливання в банківську систему значних сум відшкодувань ПДВ на тлі зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів після закінчення сезону розпродажів. Тактика НБУ буде підпорядкована завданню утримання курсу в прийнятному для нього коридорі. За нашими припущеннями зараз цей рівень для регулятора знаходиться в межах 27,70-28,00 гривень за долар.

Для збереження цього коридору йому доведеться досить часто бути присутнім на торгах з періодичними продажами долара і тільки в понеділок за рахунок зростання обов'язкових продажів — у НБУ буде можливість поповнити резерви на суму $10-30 млн.

За нашими прогнозами котирування долара на міжбанку на цей тиждень будуть в межах коридору 27,70-28,00 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-четвер — в межах до $430-470 млн при укладанні до 540-620 угод з піками активності в понеділок, вівторок і четвер;

У п'ятницю — «Мінфін» очікує зниження активності клієнтів (останній день місяця і великі компанії вже будуть тільки рихтувати свої остаточні розрахунки на звітну дату). Але при цьому виросте активність дрібних клієнтів і самих банків щодо закриття операцій на перше число. Тому ефект кінця тижня спрацює цього разу тільки частково. Обсяги будуть на рівні близько $390-410 млн при здійсненні до 490-510 угод.