За минулий тиждень курс долара на міжбанку знизився до 27,74/27,77 гривень. Перекоси попиту та пропозиції в період 12-14 листопада через вихідний понеділок в США і вимушеної роботи нашого міжбанку на умовах ТОМ спрацювали на користь нацвалюти. А друга половина тижня просто дещо скоригувала розстановку сил на торгах.

Головних причин для перемог гривні було три:

— її нестача у компаній і банків;

— активні розпродажі валюти експортерами на тлі низького попиту з боку покупців;

— наближення періоду клієнтських бюджетних платежів.

У виграші залишився Нацбанк, який зміг досить часто виходити на ринок і викуповувати надлишок долара в резерви. Щонайменше в три дні з п'яти — НБУ був присутній на міжбанку в «анонімному» режимі через Matching і купив за нашими розрахунками не менше $30 млн, чим утримав долар від падіння як мінімум до рівнів 27,60-27,70 гривень.

Регулятор вперто згладжував курсові коливання за допомогою викупу надлишків долара в ті періоди, коли він просідав до мети 27,75 гривень і нижче. Це говорить про те, що Нацбанк поки не готовий до зміцнення нацвалюти нижче цього порогу, хоча і не проти підтримувати тренд на подорожчання гривні. Мабуть більш серйозне падіння котирувань дуже боляче буде бити по держбюджету, якому постійно не вистачає надходжень по товарах і податків, «зав'язаних» на курсі.

Треба відзначити і більш злагоджену роботу Держказначейства, Міністерства фінансів і Нацбанку в частині управління ліквідністю в банківській системі і впливу на поведінку валютного ринку.

Відкачати значну надлишкову ліквідність в банківській системі і знизити тиск на курс допомогають три фактори. По-перше, це підвищення дохідності ОВДП і їх постійне розміщення на фінансовому ринку. По-друге, періодична «неспішність» Держказначейства з виплатою відшкодувань ПДВ експортерам. І, в решті-решт - активна роботоюа НБУ в частині операцій з депсертифікатами.

Правда, у такої монетарної і валютної політики є і дуже негативна сторона — скорочення кредитування реального сектора економіки і непомірно зростаючі витрати держави на обслуговування внутрішніх запозичень. Це призведе до уповільнення зростання ВВП, який і зараз не дуже вражає, зниження ділової активності, і несе в собі серйозну загрозу стагнації економіки.

Маневрування Нацбанком між підтримкою економічного зростання в країні, утриманням і нарощуванням валютних резервів, зростанням популістських обіцянок уряду перед виборами та інфляційними показниками — стає все більш проблемною задачею для регулятора.

Як показує практика всіх розвинених країн — відштовхуватися треба від реального сектора, створення нових робочих місць і стимуляції росту національного ВВП, а не тільки від постійного наслідування вказівкам зовнішніх кредиторів. Поки Україна не навчиться відстоювати свої економічні інтереси, а її правляча еліта не буде пов'язувати своє майбутнє і майбутнє своїх дітей з цією країною і її подальшими успіхами, говорити про досягнення нашої економіки буде неможливо.

МВФ — не панацея від усіх бід. Його допомога зазвичай надається тільки на період виходу країни-позичальника з економічної кризи, а не на постійній основі в режимі довгограючих вкладень на 10-15 років з постійними перекредитуванням заборгованості. У нас же більшість чиновників вважає за краще прикриватися вимогами зовнішніх кредиторів, забуваючи що не кредитори, а самі чиновники несуть відповідальність за країну і її розвиток. Хотілося б, щоб вони про це пам'ятали не тільки в передвиборних промовах, але і в повсякденній роботі.

Що вплине на курс в ці дні

Основними факторами поведінки валютного ринку на цьому тижні будуть:

1. Період бюджетних платежів у клієнтів. Традиційно в цей час попит на гривню з боку бізнесу зростає. Це змушує компанії активніше продавати валюту, щоб розрахуватися з бюджетом. Покупці також змушені в цей період стримувати свої апетити зі скупки валюти, так як їм теж необхідно закрити податкові зобов'язання. Зростання пропозиції валюти на тлі стриманого попиту — спрацює на користь гривні. Бюджетний фактор буде головним мотиватором для учасників міжбанку на цьому тижні;

2. Курсові інтереси та ситуативні завдання великих гравців. Тут особливо нічого не змінюється. На малооб'ємному українському міжбанку будь-які операції клієнтів за сумами понад 5-10 млн доларів здатні істотно впливати на курс. Оскільки основним гравцям міжбанку необхідна гривня для розрахунків з бюджетом, то вони будуть активно продавати валюту в цей період. Але так як великі продавці завжди хочуть продати валюту дорожче — ми не виключаємо періодичне притримування валюти великими клієнтами та банками з метою розгойдати курс. У цьому їм з радістю допоможуть і спекулянти, завдання яких — максимальний заробіток на диспропорції ринку. Стабілізатором ситуації для стримування амбіцій великих гравців буде НБУ. Йому доведеться періодично виходити на ринок з метою згладжування курсових коливань в моменти пікових розбіжностей попиту і пропозиції, а також для стримування «хотілок» окремих учасників ринку;

3. Вихідний в США — День подяки (4-й четвер листопада). Цього разу це 22 листопада. Американські банки не працюють і всі операції в цей день на українському міжбанку будуть проходити на умовах ТОМ (розрахунки в гривні — 22-го числа, поставка долара — 23-го). Це малопопулярна форма угод на нашому валютному ринку і значна частина клієнтів перенесе свої операції відразу на п’ятницю. Це призведе до перекосів попиту і пропозиції по долару як в сам четвер (22 листопада), так і в п'ятницю (23-число) і понеділок (26 листопада).

У четвер на міжбанку буде продаватися в основному обов'язкові продажі за середу, що знизить обсяги операцій і активність на торгах. У п'ятницю валютна виручка буде тільки зарахована на рахунки українських компаній, а попит за рахунок перенесених заявок буде великий. Це може викликати зростання котирувань в цей день. Зате в понеділок — на торги вийде обов'язковий продаж відразу за два дні — що дасть шанс гривні зміцнитися. Перекосами попиту і пропозиції всі три цих дати будуть активно користуватися спекулянти, щоб покачати курс;

4. Готівковий ринок та дії Нацбанку. Зміцнення гривні на минулому тижні на міжбанку призвело до зниження котирувань в обмінниках. Особливого ​​попиту на валюту з боку населення зараз на спостерігається, що змушує працювати готівковий ринок з низьким рівнем спреду і поступовим зниженням курсів. Таким чином, в даний час готівковий ринок працює на зміцнення нацвалюти.

Нацбанк як і раніше залишається головним гравцем на торгах. При збереженні «гривневого голоду» у більшості клієнтів і банків (клієнтам необхідна гривня для розрахунків з бюджетом, а більшість фінустанов зараз вважають за краще розміщувати свої ресурси в більш дохідні ОВДП і депсертифікати НБУ) — на цьому «бюджетному»тижні у регулятора є всі шанси продовжити поповнювати ЗВР за рахунок викупу надлишку валюти на торгах.

Головне, щоб Нацбанк не перестарався і не скупив з ринку валюти більше, ніж необхідно для підтримки балансу попиту і пропозиції. Інакше на таких диспропорціях курс дуже швидко розгорнуть в іншу сторону. Тим більше, що через вихідний в США четвер — у спекулянтів будуть відмінні для цього стартові можливості.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень

Основною проблемою по курсу в ці дні будуть ситуативні перекоси попиту і пропозиції в період з четверга по п'ятницю і в наступний понеділок через вихідний день у США, що дає непогані можливості для спекулянтів і великих гравців покачати курс.

Допомагати гривні і стримувати спекулятивні спроби розгойдати ринок буде необхідність забезпечення банками клієнтських бюджетних платежів і підстраховка з боку НБУ.

За нашими розрахунками присутність Нацбанку з продажем валюти на торгах для згладжування курсових коливань може знадобитися в цю п'ятницю, а ось можливості поповнити резерви у регулятора найбільш реальні в понеділок, вівторок і середу, а також 26 листопада. У всіх випадках застосовувати він буде більш «тихий» Matching.

На готівковому валютному ринку курс продовжить орієнтуватися на два фактора — обсяг реального попиту з боку населення і поведінку міжбанку. Попит у громадян на валюту зараз невеликий і якщо не буде сюрпризів, то фінансисти утримають спред по долару в межах до 15-20 копійок. Як і минулого тижня — котирування по євро та рублю будуть «прив'язані» до курсу готівкового долара в обмінниках і крос-курсу євровалюти і рубля на міжнародних ринках на даний момент.

Ми прогнозуємо коридор за готівковим доларом на 19 — 23 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 27,80-28,05 гривень, а в банках — 27,75-28,10 гривень. Більшість обмінників продовжить працювати у форматі «з обороту».

На міжбанку. Необхідність проведення клієнтських розрахунків з бюджетом збільшить обсяги пропозиції валюти на торгах. Це підтримає гривню на міжбанку, а головним завданням НБУ буде згладжування курсових коливань в другій половині тижня, коли через вихідний в США виникнуть диспропорції попиту і пропозиції.

Особливо напруженими з цієї точки зору будуть середа, п'ятниця і наступний понеділок. Тим більше, що на нашому малооб'ємному валютному ринку в цей період залежність тренда по курсу від ситуативних завдань найбільших гравців тільки посилиться.

Нацбанку доведеться активно бути присутні на ринку всі дні цього тижня, окрім четверга (в цей день через розрахунки по долару на ТОМі активність клієнтів буде надзвичайно низькою).

Ми прогнозуємо котирування долара на міжбанку на цей тиждень в межах коридору 27,70-27,90 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-вівторок (19 та 20 листопада) — зростання обсягів міжбанку через необхідність бюджетних розрахунків у клієнтів. Обсяги операцій будуть в межах до $460-520 млн при укладанні до 570-620 угод;

У середу (21 листопада) — невелике зниження активності на ринку по долару через наближення вихідного в США, що позначиться на загальній статистиці торгів. Обсяги операцій в межах до $410-430 млн при укладанні до 480-510 угод;

У четвер (22 листопада) — різке падіння активності на міжбанку по долару через вихідний в США. Обсяги операцій в межах до $370-390 млн при укладанні до 420-460 угод;

У п'ятницю (23 листопада) — поступове входження міжбанку в свій звичайний ритм, але з ситуативними перекосами попиту і пропозиції після вихідного четверга в США. Обмеженням для статистики торгів також буде традиційне скорочення ділової активності перед закінченням робочого тижня. Обсяги операцій складуть до $400-420 млн при здійсненні до 440-480 угод.