Про головні підсумки цього тижня в своєму блозі на НВ написав Сергій Фурса. «Мінфін» приводить скорочений текст колонки.

В Україні основні події цього тижня були зосереджені в корпоративному сегменті. Державні папери трохи знизилися, втративши десь півпункта. Але кому дійсно не пощастило, так це Нафтогазу, який відкрив книгу заявок на свої єврооблігації у вівторок і потрапив на вкрай погані ринки. При цьому до цих пір запозичення для українських компаній на рівні 11% обмежувало гнучкість емітента. Бажана ставка в 10,9% була компромісною, і при хороших ринках компанія могла б розраховувати на деяке зниження рівня дохідності до 10,5%, але бувають критичні дні, коли ринок не готовий ні до якого компромісу. Додає нотку конспірології той факт, що в той же день раптом вирішив розміщувати свої єврооблігації Газпром. І нехай покупці єврооблігацій Нафтогазу і Газпрому абсолютно різні, тому що не можна порівняти рівень ризиків, але такі збіги трапляються рідко. У підсумку, Нафтогаз відклав розміщення своїх паперів, полетівши, але пообіцявши повернутися. Можливо, такий шанс у компанії з'явиться після прийняття бюджету на 2019 рік, що відкриє дорогу до отримання траншу і має поліпшити настрої на ринку. Особливо якщо це трапиться вже в грудні і співпаде з як завжди очікуваним ралі імені Санта-Клауса.

І ще один емітент порадував на цьому тижні, правда, поки тільки внутрішню аудиторію. Власник Миронівського Хлібопродукту перечитав Оруелла і повідав про те, що у них в офісі камери стежать за обличчями співробітників, аналізуючи їх рівень щастя. І не для того, щоб видавати лимони тим, хто занадто багато посміхається. Вони просто потім звільняють тих, у кого обличчя сумне в тому випадку, якщо людина не стане щасливою після зауважень керівництва і особливо в результаті цих зауважень. Або тих, хто посмів погладшати, адже камери вміють відстежувати і це. Загалом, сценаристів Чорного Дзеркала давно вже переплюнула Наша курочка Ряба. Добре ще, що це робиться в офісі, а не на птахофабриці, наприклад, в забійному цеху. Так чи інакше, МХП поки пощастило, що цю новину не перевели на англійську, тому як тоді улюбленцю інвесторів могло б дістатися на горіхи. Більш того, інвестори задумалися б, а раптом і їх рівень щастя теж вивчають під час роад-шоу.

На внутрішньому ринку продовжує показувати чудеса сили гривня, набираючись сил перед грудневим падінням. На ринку облігацій все звично, життя зосереджене на первинному ринку. А на ринку акцій на тлі маленької ліквідності тривають боязкі покупки. Не втрачають надії заробити на українському фондовому ринку і українські силовики. Правда, роблять це традиційним для себе способом. Перевіреним та надійним. І це не технічний аналіз і вони навіть не отримали таємні знання, сходивши на семінар нью-йоркського таксиста. Вони просто прийшли і кошмарять компанію Універ. При цьому поки не змогли придумати навіть виразної причини, навіщо вони це роблять. Їх вистачило лише на версію, що керівництво Універа збирає дані про український фондовий ринок для російських спецслужб. Безумніше цього формулювання СБУ було б тільки бажання ФСБ дійсно дізнаватися щось про український фондовий ринок.