Як повідомляв Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, однією з кричущих проблем є недосконалість судової системи. Недосконалості в законодавстві часто використовують недобросовісні позичальники чи колишні акціонери і таким чином виводять свої активи, щоб завадити Фонду реалізувати їх через аукціон.

«Недопустимим є прийняття рішень судами за формальною ознакою. Але одна кома поставлена не в тому місці, або помилка в договорі на одну десяту метра іноді стають причиною скасування договору іпотеки і це позбавляє кредит забезпечення, а Фонд можливості повернути гроші вкладникам», – сказала Рекрут.

Читайте також: Банкрутство фізосіб: важливі нюанси нового Кодексу

Вона також додала, що кодекс з процедур банкрутства, який Верховна Рада прийняла тиждень тому, і реформа судової гілки влади – дозволять посилити права кредиторів та дадуть поштовх розвитку банківської системи.

Нагадаємо, протягом кризи 2014-2017 років 96 банків стали неплатоспроможними. ФГВФО здійснює процедуру ліквідації 92 банків.

Загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, що були передані в управління Фонду після набуття чинності закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» на 1 жовтня 2018 року становила майже 90 млрд грн.