Як зазначається, кількість українців, які платять страхові внески у Польщі, у третьому кварталі цього року зросла до 426 тисяч. Загалом же, за різними підрахунками, у Польщі в даний час працює понад мільйон українців.

«Іноземці і надалі будуть підтримкою для національного ринку праці, однак міграційний потенціал України вичерпується» — стверджують аналітики PKO BP.

Також, зазначає видання, існує можливість відпливу українців до Німеччини.

«Можливо, вже на початку наступного року наші західні сусіди відкриють ширше свій ринок праці для працівників з-за меж ЄС» — зазначає газет.

Згідно з дослідженням Work Service, з Польщі до Німеччини у такому разі можуть виїхати одразу 59% українських заробітчан.

«Це величезна загроза для польської економіки. Протягом двох-трьох місяців брак кадрів зріс би зі 165 тисяч до півмільйона вакансій» — каже президент компанії з працевлаштування Personnel Service Кшиштоф Інгльот.

«Працівників з України вже зараз переманюють від нас Чехія, Словаччина та Угорщина. Ці країни полегшили умови працевлаштування, пропонують кращі умови праці» — стверджує він.

«Заробітна плата в будівництві різко зростає, робочих рук не вистачає. У 2019 році все тільки погіршиться, тому що українці вирушать на Захід», — побоюється Лешек Голонбєцький, президент компанії Unibep.