Зазначається, що посилення такого впливу передбачено в пропозиціях НБУ до проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках».

Що це дасть?

Запропоновані пропозиції надають НБУ повноваження на рівні закону здійснювати оверсайт над елементами інфраструктури фондового ринку, які є критичними для забезпечення фінансової стабільності в країні. А саме – над центральним депозитарієм та центральним контрагентом.

Оверсайт має полягати у перевірці цих учасників фондового ринку на відповідність міжнародним стандартам Principles for Financial Market Infrastructures (PFMI), розробленим Комітетом з платіжних систем та ринкової інфраструктури Банку міжнародних розрахунків (Committee on Payments and Market Infrastructures, Bank for International Settlements) та Міжнародною організацією комісій з цінних паперів (International Organization of Securities Commissions).

Досі ані Нацдепозитарій, ані банк Розрахунковий центр не проходили перевірку на відповідність цим стандартам.

Водночас Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, як і раніше, залишиться регулятором НДУ і РЦ та співпрацюватиме з Нацбанком над їх приведенням у відповідність до міжнародних стандартів.

«Нацбанк вже має значний досвід здійснення оверсайту елементів інфраструктури фінансових ринків на відповідність PFMI, адже здійснює оверсайт платіжних систем. Застосування набутого досвіду до роботи центрального депозитарію та центрального контрагенту допоможе підвищити надійність інфраструктури ринку, а також створить передумови для його подальшого розвитку», – розповів заступник голови Нацбанку Олег Чурій.