За словами керуючого партнера інвесткомпанії «Капітал Таймс» Еріка Наймана, гострота питання обумовлена ​​наявністю істотного політичного впливу на фінансову дисципліну країни.

«Якщо прийде президент-популіст, то він із задоволенням оголосить дефолт перед» ненависним Заходом«. Якщо прагматик, то будемо тягнути до парламентський виборів без дефолту, будемо погоджуватися на безліч умов, в тому числі від Міжнародного валютного фонду. Адже чим більше ми відкладаємо інституційні реформи, тим більше боргів необхідно набирати. Тому подивимося, хто у нас стане президентом, а в жовтні — яка у нас буде Рада», — сказав він під час XVII Форуму фінансових директорів в Києві.

Головний економіст Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов вважає, що інвестори навряд чи будуть чекати до президентських виборів.

Читайте також: МВФ очікує скорочення держборгу України

«Я думаю, що точка» ікс «доводиться приблизно на весну наступного року. Ринки ніколи не чекають, коли резерви обнуляться і коли країна вже оголосить дефолт. Реакція ринку, якщо все буде залишатися як є, можлива в кінці першого кварталу наступного року. Це може запустити песимістичні сценарії, перш за все, на валютному ринку», — сказав він.

У той же час експерт звернув увагу на сприятливе ставлення кредиторів до України як позичальника, вважаючи, що це може зіграти країні на руку.

Його думку поділяє начальник керівник напрямку інвестиційного бізнесу UKRSIBBANK Сергій Ягнич.

«Говорячи про погашення, я б відзначив, що значна їх частка припадає саме на борги офіційного сектора — МВФ за старою (stand-by) і новою (EFF) програмою, а також євробондів, гарантованих урядом США. У такій ситуації достатньо стимулів, щоб офіційні кредитори, навіть при всьому поганому поводженні позичальника, зробили крок назустріч, і допомогли Україні пройти складний період», — сказав він.

Крім цього, додав експерт, незалежно від того, яка політична сила приходить до влади, і популістам, і прагматикам необхідні гроші.

«А це дуже хороший стимул, щоб в якомусь ключі рухатися далі», — підкреслив Ягнич.

Держборг

Погашення держборгу в 2019 році плануються в сумі 272,247 млрд грн (9,3 млрд доларів виходячи з очікуваного Міністерством фінансів в 2019 році курсу гривні до долара), в тому числі зовнішнього — 121,767 млрд грн (4,1 млрд доларів). Відповідні показники закладені в проекті закону «Про Державний бюджет на 2019 рік» №9000, зареєстрованому у Верховній Раді 15 вересня 2018 року.

Крім цього, 145,205 млрд грн (4,9 млрд доларів) буде направлено на обслуговування держборгу, в тому числі 56,44 млрд грн (1,9 млрд доларів) — зовнішнього.