Ось основні чинники, що впливають на поведінку ринку 18 жовтня:

1) Пікові дні бюджетних розрахунків у клієнтів. Через те, що 20-е число припадає на вихідний день — у компаній залишається всього два повноцінних дня для розрахунків по податках — четвер і п'ятниця. Традиційно на останній день великі клієнти свої бюджетні проплати не залишають, вважаючи за краще це робити з запасом хоча б в один день. Тому сьогодні будуть основні клієнтські податкові платежі і великому бізнесу необхідна гривня. При її нестачі компанії будуть продавати валюту, що збільшить пропозицію на торгах;

2) Високий рівень ліквідності в системі. На ранок четверга коррахунки банків скоротилися на 1,2 млрд гривень, але все одно знаходяться на рівні 53,5 млрд, що значно вище необхідного рівня залишків коррахунків для виконання нормативів НБУ. Надлишок гривні у декількох великих банків дає їм ресурс як для спекулятивних операцій, так і для забезпечення клієнтських покупок валюти. Це починає тиснути на курс;

3) Поступове зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів. За нашими даними частина великих покупців валюти вже розрахувалася з бюджетом і все активніше виходить на торги з її купівлею для забезпечення зовнішньоекономічних розрахунків. А от велика частина експортерів поки витрачає наявну у них гривню на розрахунки з бюджетом і сподівається «дотягнути» без великих продажів валюти до періоду основних виплат відшкодування ПДВ (наступний тиждень). Це збільшує розрив між попитом та пропозицією і скорочує надлишок валюти на ринку, який раніше викуповував НБУ через інтервенції.

Як і вчора, сьогодні основну роль при формуванні тренда на міжбанку гратимуть поведінка та ситуативні курсові завдання найбільших гравців.

«Мінфін» очікує на сьогодні непоганий обсяг операцій на торгах в межах до 430-450 млн доларів при здійсненні до 620-670 угод з курсовим коридором по долару в межах 27,95-28,10 гривень через різке збільшення попиту на валюту з боку великих гравців.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,80- 27,95 і продаж 27,99-28,15 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,95-28,05 гривень та продаж 28,02-28,10 гривень.

Про тенденції на торгах за 17 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої і статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні залишається позитивною, хоча оптимізм і дещо знизився.

За офіційним курсом — 75% (вчора було 77%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. Чверть респондентів впевнені в його швидкому поверненні до рівня вище 28,01 гривень.

За міжбанківським курсом без змін. Ті ж самі 59% вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 41% тих, хто проголосував — поки впевнені в його швидкому поверненні до рівня понад 28,01 гривні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram