При цьому дуже сильного руху курсу протягом дня не спостерігалося. З періодичними ситуативними та невеликими відхиленнями  — долар всю активну частину торгів знаходився в дуже вузькому коридорі 27,91-27,915/27,93-27,935 гривень.

Все збільшення обсягу пропозиції валюти фактично поглинав сам ринок без особливого втручання Нацбанку. Регулятор так і не вийшов на міжбанк у більш публічному форматі аукціону — не було достатньої кількості надлишку долара. У скупці валюти крім великих імпортерів були помічені і деякі компанії-«іноземці». Вони явно чекали «дна» по котируваннях і мабуть вирішили, що час для купівлі настав. Саме зростання попиту на валюту практично не залишило надій НБУ на активне поповнення ЗВР в такий вигідний для гривні день.

Завтра підвищених обсягів обов'язкових продажів вже не буде і на користь нацвалюти буде працювати тільки необхідність бюджетних проплат у клієнтів.

«Топтання» котирувань у вузькому коридорі при тому, що всі фактори працювали на користь зростання пропозиції на міжбанку — говорить про найближення розвороту ринку в бік зростання котирувань.

Це станеться швидше за все вже з самого початку наступного тижня, коли попит буде тільки активно збільшуватися, а ось стимулів для активного продажу валюти (через завершення розрахунків з бюджетом і швидкого наближення періоду основних відшкодувань ПДВ) — вже не буде. Тим більш, що залишки на коррахунках банків вже зараз перевищують 54,6 млрд гривень, чого абсолютно достатньо як для підтримки ліквідності банків на необхідному рівні, так і для спекулятивного розгойдування курсу.

Головні події 17 жовтня на міжбанку:

1. Символічне просідання котирувань долара з ранкових декларативних 27,905/27,935 гривень до 27,91/27,93 на кінець сесії;

2. Нацбанк не виходив на міжбанк у більш публічному форматі аукціону — особливого надлишку валюти не було;

3. Довідковий курс НБУ на 12 годин становив 27,9158 гривень за долар, а офіційний на 18 жовтня оголошено регулятором на рівні 27,916894

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram