Основна причина зміни поведінки учасників ринку — робота американських банків в повноцінному режимі. Через вчорашній вихідний в США (святкували День Колумба) клієнти у понеділок працювали по долару на умовах ТОМ (розрахунки в гривні — сьогодні, поставка валюти — наступним робочим днем). Це не дуже цікаво як покупцям, так і продавцям.Вони переносять свої заявки на інший день, що призводить як до падіння активності на торгах в такі дні, так і до того, що фактично всі продажі долара в цей період — це тільки обов'язкові 50% валютної виручки.

Сьогодні ж ситуація складеться не на користь нацвалюти: попит на валюту через перенесення вчорашніх заявок — збільшиться, а от пропозиція — знизиться (вівторком американські банки тільки зарахують виручку на коррахунки українських банків та їх клієнтів і тільки завтра на ринок вийдуть обов'язкові продажі з цих надходжень). Все це призведе до перекосів попиту та пропозиції на торгах і буде провокувати зростання тиску на курс гривні.

Але врятує гривню від падіння різке звуження ліквідності в системі. На ранок вівторка залишки на коррахунках банків впали відразу на 6,8 млрд гривень до 41,5 млрд. Така низька гривнева ліквідність зв'яже руки спекулянтам по активному розгойдування курсу. У них просто фізично не буде вільного ресурсу для масштабних атак на гривню.

Перевищення попиту над пропозицією на початку сесії зіграє проти гривні і призведе за нашими прогнозами до зростання котирувань долара в першу годину-півтори торгів, але відсутність вільної гривні на міжбанку потім зажене котирування знову вниз. В цілому по дню «Мінфін» прогнозує коридор по долару в межах 28,05- 28,18 гривень з ранкової «свічкою» і потім зниженням котирувань.

Але на серйозний обвал долара навіть при низькому рівні ліквідності в банківській системі ми сьогодні знову не розраховуємо. Якщо з'явиться ситуативний надлишок валюти — Нацбанк почне його скуповувати через Matching, що підтримає долар на торгах.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,90- 28,00 і продаж 28,09-28,30 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,01-28,06 гривень та продаж 28,094-28,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 8 жовтня можна подивитися тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективам гривні залишаються позитивними для нацвалюти. Фактично переважна більшість респондентів очікують поступового її зміцнення до рівня в 28 гривень.

За офіційним курсом і за міжбанківським зберігається майже одностайність прогнозів опитаних — близько 94% вважає, що долар буде значно нижче 28,25 гривень. Тільки 6% респондентів ще вірять в його швидке повернення до рівня котирувань понад 28,26 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram