Сірими мобільними називають несертифіковані пристрої, ввезені в країну контрабандним шляхом. Це означає, що за апарат не платили розмитнення і не реєстрували його в Українському Державному Центрі радіочастот.

Зазвичай це смартфони, вироблені для ринку однієї країни (Німеччини, наприклад), а реально використовувані в інший — Україна. Тільки сертифікація підтверджує, що засіб зв'язку відповідає стандартам якості і безпеки для покупця і екології. Тоді пристрій потрапляє в білий список, в іншому випадку після нелегального використання — виявляється в сірому.

Ознака Офіційний Неофіційний

Напис Apple Authorised Reseller або Apple Premium Reseller в точці продажу

Є Немає

Гарантійний талон офіційного дистриб'ютора Asbis

Є Немає

Інформаційна наклейка на українській мові

Є Немає

На зворотному боці упаковки наклейка з кодом товару

Є Немає
 

Перед тим як вирішити, чи варто купувати сірий Айфон або телефон іншої марки, потрібно проаналізувати проблеми, з якими стикаються власники несертифікованих гаджетів.

Оформити кредитну карту онлайн

Чи варто купувати сірий телефон?

Мінуси контрабандних пристроїв:

  • Про фірмовому гарантійному обслуговуванні можна забути. Деякі торговельні точки і приватні продавці обіцяють гарантію на пристрій, але це аж ніяк не те саме, що гарантія від виробника. Залежно від того, хто продає, гарантійний термін коливається від одного місяця до року. При цьому, в разі несправності авторизовані сервісні центри апарат в ремонт не приймуть, в майстерні продавця можуть бути відсутні потрібні деталі. Крім того, їх ціна іноді становить третину або половину вартості гаджета. У кращому випадку для лагодження використовують дешеві аналоги виробництва КНР. У гіршому — доведеться витратити час і гроші на пошуки ремонтника, який погодиться повозитися.
  • Нелегальний апарат може бути перепрошитим, і не факт, що без помилок в процесі. Це негативно позначиться на якості зв'язку та роботі пристрою в цілому. До того ж, на перепрограмованих телефонах можуть бути відсутніми і бути недоступними для скачування потрібні програми, які встановлені за замовчуванням і безкоштовно в пристроях, що поставляються офіційно.
  • Джерело посилань гаджета часто завдає чимало проблем власникові. Адже девайс міг бути вкрадений перед тим, як потрапити на прилавок, а не просто ввезений в країну в валізі. Та й якщо «сірий» телефон вкрадуть у нового власника, пошуки будуть складними — ідентифікатора пристрою в базі даних УДЦР не виявиться.

Як перевірити сертифікацію телефону?

Способи перевірити сертифікацію телефону по IMEI:

  • набрати комбінацію *#06#
  • власники iPhone можуть знайти код в розділі «Інформація про пристрій», який розташований в основних налаштуваннях

В обох випадках IMEI повинен збігатися із зазначеним на упаковці гаджета.