Таку класифікацію озвучив керуючий директор Goldman Sachs Раяд Юсуф в ході Українського фінансового форуму, організованого ICU, пише Finclub.

Перша категорія інвесторів — покупці єврооблігацій — можуть легко піти, вони в країні ненадовго. Їхня думка залежить більшою мірою від того, що відбувається на світових ринках.

«Якщо ринки, що розвиваються починають падати, такі інвестори просто підуть. Всі реформи їм не потрібні, вони не знають, що відбувається і чи відбувається», — вважає Раяд Юсуф.

Друга категорія інвесторів — це місцеві локальні інвестори — також не зацікавлені в реформах. Головний індикатор для таких інвесторів — котирування паперів.

«Схожа ситуація була в Єгипті. З нашого боку ми забезпечили надходження на ринок 20 млрд доларів інвестицій. Але цій групі інвесторів реформи були байдужі», — сказав керуючий директор Goldman Sachs Раяд Юсуф.

Третя група інвесторів — інвестори, які забезпечують приплив прямих іноземних інвестицій. «Коли вони інвестують, вони дивляться, у що вони інвестують», — заявив Раяд Юсуф.

На його думку, уряду варто прислухатися до їхньої думки. «Варто саме у них питати, що їм потрібно», — вважає Раяд Юсуф.

Він уточнив, що Україна вже багато всього зробила, наприклад, в сфері боротьби з корупцією. «Раніше Україна займала 101 позицію, тепер вона піднялася на 74 місце. 74 — це вже краще, ніж 101. Але ще є куди рости», — сказав Раяд Юсуф.

Зараз увага інвесторів зосереджена на земельній реформі. «Якщо компанії не зможуть купувати землю, вони не зможуть залучати кредити. Тоді Україна просто застрягне на одному місці», — вважає Раяд Юсуф.

Раяд Юсуф впевнений, що інвестори не прагнуть відразу ж побачити результати реформ. «Інвестори хочуть бачити уряд, який визнає їх проблеми і готово їх вирішувати», — сказав він.