Вивчивши звіт Danske Bank за підсумками внутрішнього розслідування, він сказав, що штраф може становити до 4 млрд данських крон (близько 630 млн доларів).

Ярлов представив нові заходи боротьби з відмиванням грошей і висловив надію, що в подальшому Данія зіткнеться з меншим числом таких випадків, як скандал в Danske Bank. Ці заходи були узгоджені урядом та основними партіями Данії.

Штрафи для тих банків і фінансових компаній, які будуть визнані винними у відмиванні грошей, будуть підвищені в вісім разів з поточного рівня.

За словами Ярлова, це покарання буде найжорсткішим в Європі. Якщо зараз банк, заробивши 1,5 млрд крон на відмиванні грошей, повинен заплатити 3 млрд крон штрафу, то в майбутньому сума може становити від 24 млрд до 30 млрд крон.

Будуть посилені вимоги до топ-менеджерів банків і інших ключових співробітників. А інформаторам, які повідомляють про порушення, буде забезпечений додатковий захист.

Крім того, Данія заборонить використання купюр номіналом 500 євро для обміну і в якості платіжного засобу. Однак саме володіння такими банкнотами не вважатиметься протизаконним. Раніше Європейський Центральний Банк вирішив поступово вивести ці купюри з обігу, оскільки їх часто використовують у фінансових злочинах.

Масштаби відмивання грошей через естонський підрозділ Danske Bank входять до числа найбільших подібних історій у світі. Банк поки не зміг встановити точні обсяги підозрілих транзакцій, але визнав, що умови роботи естонської філії були неприпустимими, і зі значною частиною клієнтів-нерезидентів відносини просто не можна було встановлювати.

Нагадаємо, що генеральний директор Danske Bank Томас Борген подав у відставку після оприлюднення результатів розслідування скандалу з підозрілими транзакціями в естонському відділенні банку на суму близько 200 мільярдів євро.