МВФ зазвичай надає транші за короткостроковими програмами тривалістю до 4-5 років: гроші видаються в обмін на проведення реформ. Наявність фінансової «подушки» допомагає країні подолати кризу та досягти фінансової стабільності. Однак співробітництва України з МВФ затягнулося майже на 26 років. 

Олександр Данилюк пише: «Так побудована робота: спочатку домовляються політично, оформляють меморандум. Потім МВФ виходить з того, що підписане українською стороною буде виконано. У нас було кілька програм, які ми отримували лише за першим траншем. Це свідчить про те, що умови практично не виконуються: перший транш дається безумовно, а от наступні – під певні умови. Ці програми можна оцінювати, як невиконані, зокрема й те, що підписувала Юлія Тимошенко».

Екс-міністр фінансів пояснює ситуацію докладніше: «З $17,5 млрд поточної програми ми обрали $8,5 млрд – половину. У нас уже має бути 13-й перегляд програми – а буде тільки п'ятий. Так що саме за цією програмою виконали багато: її можна вважати рекордною з цієї точки зору, цим вона відрізняється від інших. Але навіть при цьому реалізовано лише половину.Той факт, що нам необхідне продовження програми, говорить про те, що ми не скористалися нею в належній мірі – ми її не виконали».

Олександр Данилюк вважає, що без допомоги МВФ Україні не вдасться втримати фінансову стабільність. Або ж, як варіант, доведеться зменшити видатки бюджету мінімум на $4 млрд. Без цього траншу наша країна не зможе отримати макрофінансову допомогу, вийти на ринки, залучити policy-loan, гарантію в районі приблизно $800 млн.

Данилюк спрогнозував розвиток ситуації у випадку ненадання допомоги МВФ: «З цим траншем у нас пов'язано все фінансування. І багато що може обернутися проблемами цього року з витікаючими соціальними наслідками. Частина платежів просто не можна буде провести: бюджет на цей рік планувався, виходячи з найголовнішого припущення – що ми отримаємо гроші МВФ (більш того, ми повинні були їх отримати ще в березні цього року). Подальший ефект без траншу – різко підскочить курс долара. Далі все залежить від політики Національного банку: з якою швидкістю вони будуть спалювати резерви. Вплив на курс відіб'ється і на обслуговуванні боргу в останні місяці. Це ж позначиться на імпорті: з одного боку, на початку ми будемо отримувати більше прибутку від імпортного ПДВ. З іншого боку, потрібно розуміти, що якщо курс буде рости – збільшиться нестабільність, що вплине на імпортні операції: їх будуть притримувати».

Олександр Данилюк згадує також фінансові виплати за зовнішніми зобов'язаннями, які чекають Україну в 2019 році. Це і мільярдна гарантія США, і виплати за боргами. «Зараз ми досягли точки, коли все очевидно: або чорне, або біле. Тому досить гратися – потрібно отримувати транш: необхідні рішення варто було ухвалювати ще минулого року». — резюмує екс-міністр фінансів.