Ось основні:

1) Збереження високої ліквідності в системі. Коррахунки банків хоча і просіли на 1,6 млрд гривень на ранок 13 вересня, але як і раніше - істотно вище того, що потрібно для виконання нормативів Нацбанку. Це розв'язує руки спекулянтам.Тем більше, що поступово ця ліквідність вже розходиться по системі, а не концентрується в 4-5 великих банках. Це збільшує коло бажаючих активно пограти з курсом;

2) Занадто активний викуп Нацбанком надлишків долара на ринку. Останні три дні НБУ скуповує валюту на міжбанку. За нашими розрахунками та інформації з торгів тільки з початку тижня він викупив не менш 105 млн доларів через Matching, що з одного боку не дало просісти курсу нижче рівня в 28 гривень, а з іншого боку — створює продавцям валюти психологічну подушку безпеки. Вони знають, що надлишок буде викуплений «універсальним покупцем» і тому вже досить активно торгуються з покупцями. Це поступово знижує темп відновлення позицій гривні на ринку і вчора вже навіть призвело до розвороту ринку в бік зростання котирувань к кінцю сесії;

3) Зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів. Як ми і попереджали в своєму вчорашньому ранковому прогнозі — у середу були активні декілька великих покупців валюти. Це в додаток до її викупу Нацбанком призвело до вилучення надлишків долара з ринку.

Мінфін прогнозує і надалі активну скупку валюти регулятором для поповнення ЗВР і таким чином - стримування Нацбанком зміцнення курсу гривні на міжбанку. Тим більш, що це вигідно і уряду для латання дірок в бюджеті за рахунок зростання надходжень податкових та митних зборів, прив'язаних до курсу. Як і раніше регулятор буде викуповувати долар в тихому і анонімному режимі через Matching.

4) Непроста ситуація на українському міжбанку буде складатися і за рахунок міжнародного фактора. Пара євро / долар продовжує валютні ралі в середньостроковій і короткостроковій перспективі. Тільки за період з 10 по 12 вересня пара «ходила» у коридорі 1,1535-1,1640 долара за євро, що негайно відбивалося на нашому міжбанку і курсах в обмінниках, даючи в такий короткий період часу маятник по котируваннях в 30-40 копійок.

Це небезпечно для заощаджень населення в доларах і євро, тому що при низьких ставках по депозитах - курсові стрибки призводять до суттєвих змін за сумою вкладів у гривневому еквіваленті. Валютні ралі триватимуть і сьогодні. Тим більше, що в якійсь частині вони пов'язані і з подіями на рублевому ринку, де курс російської валюти бореться за відкат котирувань нижче порога в 69 рублів за долар.

Мінімізувати валютні ризики по прибутковості вкладів в доларах і євро та при сприятливому розвитку подій ще й додатково заробити можна за допомогою депозитних акцій від «Мінфіну» за рахунок збільшення прибутковості таких вкладів і отримання додаткових бонусів.

Хочете вигідно вкласти гроші - скористайтеся акцією від «Мінфіну» Бонус до депозитів!

Сьогодні більшість великих імпортерів віддасть перевагу знову активно закривати свої контракти, чим створять додатковий тиск на курс. Настрої і ситуативні інтереси великих гравців як і раніше будуть формувати тренд на ринку.

Ми очікуємо сьогодні коридор по курсу долара в межах 28,10-28,20 гривень. І особливого зниження котирувань не прогнозуємо. Причина та ж сама — надлишок валюти скуповуватиметься великими імпортерами і Нацбанком через Matching, що не дасть котируванням сильно падати.

Готівковий ринок поки продовжує грати на обережне зниження котирувань, що працює на користь гривні.

Ми прогнозуємо на четвер обсяги операцій на торгах в межах до 440 млн доларів при укладенні до 560 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,85- 28,05 і продаж 28,12-28,30 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,90-28,04 гривень і продаж 28,08-28,18 гривень.

Про тенденції на торгах за 12 вересня можна подивитися тут, а графік котирувань долара, євро і рубляпобачити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективам гривні практично збереглися на тому ж рівні.

За офіційним курсом — 81% (було 80%) респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 19% поки ще вірять в рівень понад 28,26 гривень.

За міжбанківським курсом — 82% (було вчора 83%) респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 18% опитаних все ще очікують зростання курсу вище позначки 28,26 гривень найближчим часом.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram