За його словами, під час свого засідання ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2019 рік і середньострокову перспективу, розроблені на основі пропозицій правління Нацбанку.

Основні засади визначають кількісну ціль щодо інфляції — 5% у середньостроковій перспективі.

При цьому передбачається така орієнтовна поквартальна траєкторія приросту індексу споживчих цін у річному вимірі: березень 2019 року — 5,75% 2 відсоткових пункти (в.п.), червень 2019 року — 5,5% 2 в.п., вересень 2019 року — 5,25% 2 в.п.

З кінця грудня 2019 року формується ціль щодо інфляції — 5% 1 в.п.

«Досягнення поставлених інфляційних цілей має сприяти забезпеченню стійких темпів економічного зростання. Також політика цінової стабільності буде сприяти посиленню ринкової конкуренції, що є поштовхом до інвестиційної та інноваційної активності. Цінова стабільність є фундаментальною передумовою зниження довгострокових процентних ставок, що сприятиме розширенню кредитування реального сектору економіки, зменшенню вартості капіталу в економіці, яке має знизити сукупні витрати економічних агентів, внаслідок чого зменшиться тиск на ціни», — написа він.

Також визначено, що Національний банк продовжуватиме дотримуватися плаваючого курсоутворення, маючи на увазі, що монетарна політика не спрямовуватиметься на досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

Зазначене не виключає можливості проведення Національним банком валютних інтервенцій з метою накопичення міжнародних резервів та згладжування різких змін обмінного курсу гривні.