Фінансовий номер — номер мобільного телефону банківського клієнта, який вказаний в договорі як основний. На даний номер банк автоматично надсилає клієнтові повідомлення про рух коштів, одноразові паролі для підтвердження операцій по рахунках / картах, а також паролі для підтвердження входу в онлайн-банкінг. Може бути одночасно і логіном до онлайн-банкінгу.

 Як таке можливо?

Легко! Якщо ваш фінансовий номер передплачений, а не контрактний, то шахраї скоюють крадіжку фінансового номера приблизно за такою схемою:

  • Вам надходить безліч дзвінків з невідомих номерів. Мета шахраїв — змусити вас передзвонити.
  • Ви передзвонюєте. З цікавості або з ввічливості — справа десята. Важливим є те, що «таємничі незнайомці» тепер мають в активі дзвінок (дзвінки) з вашого номера.
  • Шахраї звертаються до мобільного оператора з проханням про відновлення «втраченої» sim-карти. Для ідентифікації оператор попросить їх назвати кілька останніх номерів з яких / на які здійснювалися дзвінки.

Все. Тепер ваш фінансовий номер вже не ваш, а ваша сімка в телефоні — даремний шматок пластика!

Якщо телефон дзвонив усю ніч, а під ранок раптом замовк і не подає ознак життя — варто задуматися! Можливо, має місце наш випадок. Перше, що необхідно зробити — терміново зайти в інтернет-банкінг. Якщо увійти не вдалося, то, не гаючи ні секунди, зателефонувати в банк і уточнити можливі причини у оператора.

А що робити?

  • Не передзвонюйте на невідомі номери, як би наполегливо вони не домагалися вашого передзвону. Така цікавість може дорого обійтися.
  • Нікому! Ніколи! Ні в якому разі! Не «висвічуйте» свій фінансовий номер дарма! Не кажіть про те, який номер ви використовуєте для входу в ваш онлайн-банкінг, отримання банківських смс-паролів.
  • Буде краще, якщо в якості фінансового номера, пов'язаного з вашою платіжною карткою (рахунком), ви будете використовувати окремий номер, відмінний від того, яким ви користуєтеся повсякденно. Ну і звичайно ж «Нікому! Ніколи! Ні в якому… »
  • І зовсім добре, якщо ваш фінансовий номер переїде на «контракт». Контрактний номер «викрасти» без вашого відома — неможливо.

Варто додати, що найчастіше шахраї обирають собі жертв серед продавців чогось на сервісах безкоштовних інтернет-оголошень.