«Ситуація зі структурним профіцитом ліквідності банків поступово змінюється. Ми вже переходимо, і, думаю, через якийсь час перейдемо до дефіциту», — заявив під час монетарного брифінгу заступник голови Національного банку Олег Чурій.

За його словами, це пов'язано з тим, що частина ліквідності консервується через платежі між урядом і НБУ. «Ми платимо менше, ніж отримуємо за облігаціями, які є у нас в портфелі. Плюс ми бачимо зростання готівки, а також інтервенції, які ми недавно проводили. Все це веде до консервації ліквідності. Тому банківська система переходить в трохи іншу ситуацію», — пояснив Чурій.

Він також сказав, що в наступному році НБУ буде, в основному, надавати рефінансування, а не залучати гроші від банків. Зараз розглядається можливість, що основним інструментом регулятора стане не ставка за залученням депозитних сертифікатів на 14 днів, а ставка по кредитуванню банків. «Зараз ми розглядаємо питання, як нам перейти на цей новий операційний дизайн в зв'язку зі зміною структури ліквідності банківської системи», — зазначив заступник голови НБУ.

За словами Чурія, дефіцит ліквідності на ринку скоро призведе до зростання ставок за депозитами. Дохідність вкладів фізосіб вже почала збільшуватися в деяких банках, і буде зростати ще активніше. На ставки за депозитами також впливає підвищення облікової ставки НБУ, яку регулятор за цей рік піднімав вже 4 рази.

Отримати до 2% бонусу до річної ставки можна за допомогою програми «Бонус до депозитів». В акції від «Мінфіну» беруть участь: Універсал Банк, Глобус, Конкорд, Альянс, ВТБ Банк, Банк Форвард, Крісталбанк, ОТП Банк, Monobank. Виберіть банк і отримайте бонус.