«Це важливий крок, необхідність якого банк «Південний» неодноразово підкреслював у комунікаціях з представниками НБУ», — йдеться в повідомленні фінустанови.

Що стосується інформації про причини накладення Нацбанком штрафу на банк «Південний», поширеної регулятором 30 серпня 2018 р, застосування даної міри впливу по відношенню до банку з боку НБУ було визнано скасовано судами всіх інстанцій.

У разі, який став підставою для накладення штрафу в 2017 році, банк «Південний» діяв у суворій відповідності до вимог Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою правління НБУ № 136 від 24.03.1999, що було підтверджено рішеннями судів, в тому числі постановою Верховного Суду від 22 травня 2018 року. Крім того, відсутність порушень валютного законодавства з боку клієнтів була також підтверджена результатами перевірок державних органів.

Зокрема, п. 1.5 вищезазначеної Інструкції передбачає використання банком з метою контролю за повнотою розрахунків за проведеною операцією передбачених в договорі умов перерахунку валюти ціни у валюту платежу. При цьому Інструкція не містить ніяких розпоряджень щодо того, як діяти банку в частині здійснення валютного контролю в разі, коли клієнтами банку і їх контрагентами в договорах передбачається курс перерахунку, який суттєво відрізняється від ринкових курсів цих валют на відповідну дату.

У банку також зазначили, що протягом 2016-2017 рр. банком «Південний» на адресу Національного банку було направлено запит на отримання відповідних роз'яснень, а також пропозиції щодо можливих змін в п. 1.5 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями.

«У відповідь НБУ, посилаючись на ризики, пов'язані з втручанням у діяльність суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, повідомив, що не вважає за можливе вирішити порушене питання шляхом внесення змін до зазначеної Інструкції в частині встановлення заборони на використання курсу перерахунку валюти ціни у валюту платежу, передбачених умовами зовнішньоекономічних договорів, або встановлення обмежень щодо можливого їх застосування», — заявили в банку.