За особняк, гараж і комуналку

Як пояснила «Мінфіну» керуючий партнер АО «СК ГРУП» Марія Аксаітова, у власників дорогої нерухомості досить часто виникають питання, пов'язані з оподаткуванням таких об'єктів. «Через законодавство, що постійно змінюється, звичайній людині непросто розібратися з тим, хто ж повинен платити такі податки і в яких випадках», — говорить юрист.

Вона пояснює: платниками податку на нерухомість (окрім земельних ділянок) є фізичні та юридичні особи, які володіють об'єктами — як житловими, так і нежитловими. Податком обкладається наступне майно: квартири, приватні будинки, дачі, гаражі, сараї, кімнати в комунальних квартирах, готельні та офісні будівлі, торгові приміщення. При цьому базою оподаткування є загальна площа об'єкта нерухомості, а податковим періодом вважається календарний рік.

Як прописано в Податковому кодексі, платити податок на нерухомість необхідно не за всю площу квартири або будинку, а тільки за квадратні метри, що перевищують пільгову площу. Остання становить 60 кв. м для квартир; 120 кв. м. — для будинків; 180 кв. м — для інших об'єктів нерухомості, в тому числі їх частин.

Якщо ваші апартаменти перевищують «пільговий ліміт», потрібно платити. Але не за всю площу, а тільки за «зайве» — різницю між пільговою і загальною площею об'єкта.

«Наприклад, якщо площа квартири 72 кв. м, то платити доведеться за 12 кв. м. Однак якщо ви володієте офісним приміщенням або ж здаєте квартиру в оренду, пільги не застосовуються і необхідно сплатити податок за всю площу», — говорить Марія Аксаітова.

А якщо ви є щасливим володарем апартаментів більше 300 квадратних метрів або особняка в 500 квадратів, то сума податку збільшується до 25 тис. гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості.

Конкретна ставка податку в тому чи іншому населеному пункті встановлюється місцевими органами влади, але не повинна перевищувати максимальну ставку, встановлену Податковим кодексом. У 2018 року максимальна ставка податку зменшилися з 3% до 1,5% мінімальної заробітної плати. Але таке зменшення не означає, що доведеться платити менше. Адже мінімальна заробітна плата за минулий рік істотно зросла. «У цьому році сплачується податок на нерухомість за 2017 рік, тому ставка вираховується з тієї мінімальної зарплати, яка була встановлена ​​на 1 січня минулого року, а це 3,2 тис. грн», — додав адвокат, керівник харківського офісу юридичної фірми «Ілляшев і партнери» Андрій Литвин. Тобто, якщо ви власник квартири площею 80 кв.м, потрібно заплатити податок за 20 кв.м за ставкою 1,5% від мінімалки в 3,2 тис. грн. (48 грн/кв.м) — всього 960 грн.

Штраф — до 20%

У теорії платнику податку на нерухомість повинні надсилатися поштою або вручатися особисто за місцем реєстрації повідомлення-рішення. Така «квитанція» повинна була прийти до 1 липня 2018 р. У повідомленні вказується сума податку, а також реквізити банку для сплати. Податковим кодексом встановлено термін оплати — протягом 60 календарних днів з моменту вручення повідомлення.

Але це не стосується юридичних осіб. Вони самостійно розраховують суму податку на нерухомість за станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають декларацію контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта. Податки ж виплачуються авансовими платежами щокварталу, — уточнюють юристи.

Але, як прописано в Податковому кодексі, якщо контролюючий орган не надав або не відправив повідомлення-рішення платнику, з останнього знімається відповідальність за несплату, — говорить Марія Аксаітова.

Втім, на практиці може бути інакше. Юристи пригадують чимало випадків, коли повідомлення-рішення людині не надійшло, вона, відповідно, податок не заплатила, а потім з подивом виявила своє ім'я в чорному списку боржників податкової. Причому, нерідко такий нюанс спливає в самий невідповідний момент, скажімо, при виїзді за кордон або переоформленні квартири.

Андрій Литвин каже, що, навіть якщо податкова «забула» надіслати вам рішення -повідомлення в термін, вона має право нарахувати податок на нерухомість за цей період протягом трьох років.

«Можна зробити висновок, що відсутність податкового повідомлення є підставою для несплати податку на нерухомість, але радимо все ж завчасно перевіряти отримання повідомлень-рішень. Не варто забувати, що платники податків мають право звернутися у фіскальний орган за місцем проживання з письмовою заявою і зажадати проведення звірки даних і нарахування податку. Якщо розбіжності між вашими даними і даними фіскалів мають документальне підтвердження, останні зобов'язані перерахувати суму податку і видати нове повідомлення-рішення», — відзначають в «СК ГРУП».

Якщо ж ви прострочили сплату податку з власної вини, фіскали можуть виписати штраф — 10% за затримку оплати до 30 календарних днів, 20% — за затримку понад 30 днів. Тобто, якщо за квартиру площею 80 кв. м податок становить 960 грн., а заплатите його ви тільки в жовтні, то штраф становитиме 192 грн., а загальна сума в результаті виросте до 1152 грн.