Причин дві:

1) Наближення кінця місяця змусить клієнтів закривати свої валютні операції на звітну дату, що збільшить статистику торгів за нашими розрахунками до 600-610 угод на суму до 440-470 млн доларів;

2) Девальваційний настрій ринку і високий рівень спекулятивної складової в зв'язку з цим. Тим більше, що коррахунки банків залишаються на рівні понад 52 млрд гривень, що дає ресурс для гри на міжбанку.

Закріплення курсу понад 28 гривень і дефіцит валюти дозволяє експортерам і спекулянтам диктувати тренд на ринку. А покупці стають все більш піддатливими за курсом, що тільки ще більше розохочує спекулянтів.

Нацбанк змушений витрачати ЗВР для вирівнювання попиту та пропозиції, але навіть це тільки зменшує девальваційні процеси на міжбанку, але не усуває їх зовсім.

Сьогодні історія знову повториться. Попит буде перевищувати пропозицію, а надлишкова ліквідність банків дозволить спекулянтам розхитувати курс. На фоні нестачи валюти продовжиться гра «на підвищення». НБУ знову спробує гасити пожежі в разі, якщо курс переступить через психологічний бар'єр в 28,20 гривень. Застосовувати регулятор буде більш тиху форму інтервенцій через Matching.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні коридор по долару в межах 28,10-28,25 гривень з продовженням спекулятивних атак на гривню.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,80- 28,16 і продаж 28,20-28,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,18 гривень та продаж 28,19-28,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 29 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективам гривні залишаються негативними як за офіційним, так і за міжбанківським курсом. Ми змушені підняти шкалу опитування з завтрашнього дня.

За офіційним курсом — 34% респондентів вважають, що долар буде нижче 27,75 гривень. 66% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні істотно вище 27,76 гривень.

За міжбанківським курсом — 28% респондентів вважають, що долар буде нижче 27,75 гривень. 72% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні значно вище 27,76 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram