У світі багато людей, у яких є вільні гроші, і ще більше таких, яким не вистачає коштів. Перерозподілом грошей між ними по-старому займаються банки. Вони залучають вільні ресурси на депозити, а потім видають кредити під відсотки. P2P-кредитування використовує іншу модель. Воно виключило з ланцюжка ланку посередників і дозволяє людям кредитувати один одного напряму, оминаючи банки, фінансові компанії та кредитні спілки. Все, що їм для цього потрібно — майданчик, на якому кредитори і позичальники можуть зустрітися і домовитися про умови.

Трохи історії

Перший такий майданчик з'явився у Великобританії 13 років тому. Він отримав назву ZOPA і до сьогодні відмінно себе почуває. За твердженням ZOPA, за час свого існування, компанія видала понад £3,55 млрд. За нинішнім курсом це близько 125 млрд грн. Для порівняння: загальний кредитний портфель юридичних і фізичних осіб українських держбанків на 1 червня 2018 року складав всього на 70 млрд грн більше — 195 млрд грн.

З появою ZOPA, ринок P2P-кредитування почав активно розвиватися. За даними Transparency Market Research, до 2015 року обсяг глобального ринку P2P-кредитування виріс до $26,16 млрд. А до 2024 року ця цифра має збільшитися до $897 млрд.

Даних про обсяги P2P-кредитування в Україні ніхто не збирає. А в українському законодавстві цей термін взагалі відсутній. Але сам P2P-ринок — в нашій країні вже формується і набирає обертів.

Кредити «на чайники» 

Українські компанії, які займаються P2P-кредитуванням, можна умовно розділити на два типи. Одні спрямовані на масовий сегмент, інші — на роботу із заможними клієнтами.

До числа перших можна віднести FinHub. Ця компанія називає себе «першою в Україні онлайн P2P-платформою». На її розробку пішло 1,5 року, майданчик стартувавв листопаді 2017. Як розповіли «Мінфіну» в FinHub, за цей час на платформу прийшло більше 1 000 інвесторів, і понад 10 000 позичальників.

Така активність не дивує. FinHub обіцяє інвесторам запаморочливі відсотки — до 170% річних. Для порівняння: максимальні ставки  за річними депозитами у гривні сьогодні в 10 разів менше — 16,7% річних у гривні. Все, що потрібно P2P інвестору — зайти на платформу та обрати заявку від потенційного позичальника. Правда, є важливий нюанс: інвестиція — це великий ризик. Цілком може статися так, що позичальник не поверне гроші. На відміну від банківських депозитів, такі інвестиції ніхто не гарантує.

У FinHub запевняють, що проблемних кредитів у них зовсім небагато. «Частка NPL становить менше 5% портфеля. За всіма простроченими позиками ведеться постійна робота щодо стягнення, як силами внутрішньої колекторської служби, так і зовнішніми підрядниками-колекторами. Це — одна з послуг, яку платформа надає користувачам», — розповіли «Мінфіну» в компанії.

У компанії також кажуть, що платформа робить максимум для коректної верифікації та скорингу позичальників. Це дозволяє на старті відсіяти шахраїв і неплатоспроможних клієнтів. А щоб мінімізувати ризики неповернення, FinHub радить диверсифікувати портфель і інвестувати не в одну, а в кілька заявок на позики невеликі суми — від 500 грн.

Слід знати і про те, що FinHub роздає кредити через свою фінкомпанію — Фінкредіт Плюс. Вона позичає позичальникам власні кошти, а інвестори отримують права вимоги на вже видані кредити.

На FinHub можна отримати кредити двох типів: «до зарплати» і «споживчі». Для першої категорії максимальна сума встановлена ​​на рівні 5 000 грн, а термін — до 30 днів. Споживчий кредит позичальнику може досягати 15 000 грн, їх доведеться повернути через 12 місяців.

Заяв на позики досить багато. У кожної з них свій рівень ризиковості, термін, мета кредиту, і дохідність. При чому інвестор може сам вирішувати, скільки йому інвестувати в того чи іншого позичальника.

Наприклад, невідомий позичальник хоче взяти кредит на «туризм/здоров'я». Йому потрібно зібрати 13 400 грн, які він обіцяє повернути через 3 місяці. FinHub оцінив ймовірність його дефолту в 14%, а дохідність виданого кредиту — в 70% річних. За підрахунками FinHub, якщо кредитор виділить на цю заявку 10 000 грн, то в підсумку він поверне 13 840 грн.

Позичальникам FinHub, навпаки, обіцяє дешеві кредити — 0,083% в день або 30,29% річних. Ця інформація розміщена на сайті компанії. Хоча, якщо придивитися уважніше, можна знайти й інші дані. Внизу сторінки зазначено, що річна відсоткова ставка при кредиті в 10 000 грн на 3 місяці може становити і 123,01% річних. При цьому загальна сума кредиту і відсотків до повернення за цей час — 12 050 грн. Правда, якщо скористатися для розрахунків калькулятором FinHub, то загальна сума до повернення — 12 387 грн.

Оператори контакт-центру FinHub стверджують, що в середньому кредит обійдеться в 3% на місяць або 36% річних.

«Мінфіну» також не вдалося взяти кредит, щоб перевірити, скільки відсотків беруть з позичальника. Послуги FinHub не доступні для громадян з ID-паспортами.

Заставний P2P

Ще дві українські компанії, які позиціонують себе як P2P-платформи, зайняли нішу заставного кредитування.

Royal Standard Group — одна з них. Ця компанія надає консультації для позичальників та інвесторів. Отримати кредит через цю платформу можна тільки під заставу нерухомості. Підійде квартира, будинок або навіть офіс. Є й альтернативний варіант — закласти авто.

Royal Standard Group не розкриває умов кредитування. Єдине, на що можна орієнтуватися — калькулятор відсотків. З його допомогою «Мінфін» підрахував, що за гривневий кредит в 10 000 грн на 12 місяців позичальник переплатить 1 002 грн. Примітно, що якщо взяти позику в доларах на ті ж суму і термін, то відсотків також «набіжить» $1 002. Калькулятор відсотків за кредитами під заставу авто теж показує подібні «смішні» відсотки.

Royal Standard Group обіцяє позичальникам кілька сюрпризів. Клієнти, які підписали договір з компанією, можуть поїхати на безкоштовному «комфортабельному таксі». А ті, хто отримав консультацію про кредит під заставу авто, можуть безкоштовно залити в бак до 20 літрів бензину.

Інвесторів компанія також не ображає. Їм Royal Standard обіцяє дохідність за доларовими інвестиціями 22%, за гривневими — 33%. При цьому на інвестора оформлюється заставне майно позичальника. Якщо боржник не поверне гроші, компанія обіцяє «проконсультувати і допомогти максимально швидко продати майно».

AFA — ще одна P2P-платформа, яка спеціалізується на видачі позик під заставу нерухомості. Перші угоди вона уклала в 2009 році.

Засновник AFA Юрій Прус розповів «Мінфіну», що цільова аудиторія його компанії — середній і малий бізнес. Це підтверджує і «середній чек» — позичальники тут беруть кредити на суму близько $20 000.

AFA видає кредити під заставу квартир, будинків, а також комерційної нерухомості. Відсоткова ставка за позиками стартує від 1,5% на місяць або 18% річних. Максимальна сума, на яку може розраховувати позичальник — 80% від вартості застави.

Інвесторам обіцяють дохідність до 12% річних з доларових інвестицій. AFA бере на себе повністю всю «паперову тяганину» з оформлення кредиту. Також компанія обіцяє сприяти поверненню інвестиції.

За словами Юрія Пруса, якщо позичальник має тимчасові труднощі, через які він не може платити по кредиту, AFA самостійно виплачує щомісячний платіж інвестору. Якщо ж позичальник остаточно йде «у відмову», компанія займається примусовим стягненням застави, і, відповідно, поверненням грошей інвестора.

Найчастіше AFA намагається знайти компромісний варіант для всіх: позичальникові списують частину заборгованості і не нараховують штрафних санкцій, якщо він добровільно вирішить продати заставу і повернути гроші інвестору. За словами Юрія Пруса, на таку «схему» згодна переважна кількість недбайливих боржників. А всього неповоротних кредитів в портфелі — менше 1%.

А де ліцензія?

До недавнього часу українські P2P-компанії працювали дуже тихо. Про них рідко писали ЗМІ, було мало реклами. Але нещодавно Нацбанк влаштував компаніям свого роду «піар».

В кінці липня НБУ своїй сторінці в Facebook розповів, що до регулятора часто звертаються вкладники з приводу легальності роботи Royal Standard Group. Регулятор вирішив прояснити ситуацію і заявив, що у компанії немає ліцензій на кредитування і залучення депозитів. А тому платформа працює поза правовим полем.

Відповідь від Royal Standard не змусила себе довго чекати. За твердженням компанії, вона лише супроводжує угоди по P2P-позикам і додатково надає фінансову інформацію. Для цього їй не потрібні ліцензії на видачу кредитів та залучення депозитів. Відповідно, платформа працює повністю легально. Royal Standard пообіцяла «встановити контакт зі співробітниками НБУ», щоб усунути «непорозуміння». Чим закінчилася справа, доки невідомо.

«Мінфін» поцікавився у Нацбанку, вважає регулятор роботу Royal Standard незаконною і що він в принципі думає про P2P-платформи. НБУ проігнорував запит. Royal Standard Group також не відповіла на питання «Мінфіну».

Що стосується інших P2P-платформ, там стверджують, що повністю дотримуються «букви закону».

AFA надає консалтингові послуги своїм клієнтам. Тобто AFA — сполучна ланка між фізособою-позичальником і фізособою-інвестором. Вона супроводжує угоду, але сама по собі кредитів не видає і не залучає депозити населення.

У FinHub кажуть, що компанія є лише «оператором платформи finhub.ua» і не надає «самостійних фінансових послуг». Позики ж видає фінансова компанія Фінкредіт Плюс. «Відповідно до вимог українського законодавства, надавати позики фізичним особам мають право тільки організації, що володіють відповідною ліцензією. У нашій моделі це робить Фінкредіт Плюс», — підкреслюють в FinHub.

Ні FinHub, ні Фінкредіт Плюс не залучають депозити населення. А обіцяти інвесторам 170% річних — закон не забороняє. Компанія може пообіцяти їм хоч тисячу відсотків, і її ніхто за це не покарає. Тому інвестувати в такі проекти краще з обережністю.

Олексій Рябуха