На його думку, цей документ докорінно перебудує відносини між бізнесом, банками, аудиторами та державою.

«Посилюються вимоги до банків, що надають кредитні ресурси великому бізнесу, і до аудиторських компаній, що працюють з ними. У той же час, закон встановлює, що всі компанії, які отримують кредити на суму понад 200 млн грн, повинні проходити обов'язковий аудит фінансової звітності», — пише експерт.

Крім того, Нацбанк запускає постійний онлайн-контроль кожного великого кредиту, і доручив банкам забезпечити регулярний і незалежний аудит компаній, що отримали кредит.

Ці вимоги викладені в постанові НБУ № 351 від 30 червня 2016 року «Про затвердження Положення щодо визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями». Положення цієї постанови вступили в силу у минулому році.

Як зазначає Балченко, бізнес, який працює як холдинг, буде змушений при отриманні кредиту показувати фінансову звітність і проходити незалежний аудит не тільки конкретних дочірніх структур, але і всієї групи консолідованих підприємств.

Витрати на незалежний аудит зараз переклали на бізнес.

Ще одним важливим моментом нового закону є створення і запуск вже цієї осені єдиного реєстру Аудиторської палати. Він повинен містити перелік аудиторських компаній, що мають право здійснювати ті чи інші перевірки. Тому кожна компанія, яка зіштовхнеться в процесі роботи з необхідністю проходити аудит, зможе обрати собі партнера за смаком. Зараз в цьому списку знаходяться 26 компаній, схвалених НБУ.