Про це пише усвоєму блозі на «Економічній правді» заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблонівський.

Згідно з новим законом, в кожному банку будуть створені наглядові ради з дев'яти членів. 6 з них повинні бути незалежними, а троє — представляти інтереси держави (по одному від президента, уряду і ВР). Незалежних членів наглядових радвідбиратимеспеціальна конкурсна комісія Кабміну, а вимоги до кандидатів визначить уряд.

Незалежні наглядові ради дуже важливі для держбанків, — упевнений Яблоновський. Вони можуть зменшити вплив політиків на діяльність фінустанов. Адже держбанки не повинні бути джерелом фінансування політиків, їхніх бізнесів та виконання їх популістських обіцянок, — пише економіст. Держбанки, на його думку, повинні також зменшити кредитування державного бюджету тадержпідприємств.

Наглядові ради також можна вважати ще одним кроком до приватизації держбанків. Як відомо, в 2020р планується продати 20% Ощадбанку, а в 2021р — 20% «Укрексімбанку».

Всі ці кроки важливі як для банківської системи, яка отримає єдині правила гри, так і для кожного українця. Адже з 2008р держава влила в держбанки 15,5 млрд. доларів, а це означає, що кожен громадянин заплатив близько 370 доларів. Створення ж незалежних наглядових рад передбачає можливість докапіталізації не за рахунок платників податків, а за рахунок іноземних інвесторів. Світовий банк вже пообіцяв свою підтримку в справі залучення іноземних інвестицій в українські держбанки. Це дозволить уряду залучити 800 млн. доларів для виплат за зовнішнім боргом вже в цьому році, і близько 1 млрд. доларів безпроцентної макрофінансової допомоги ЄС.