Ринок житла продовжує нарощувати обсяги і демонструвати високу активність як з боку будівельних компаній, так і покупців. Серед інвесторів новобудов комфорт і економ класу найбільш затребуваною формою оплати, є платіж повної вартості квартири, при якій покупець отримує найбільш вигідну пропозицію з максимальними знижками. Більшість девелоперів готові надати покупцям знижку в розмірі 5-25% за одноразову повну оплату.

Для покупців, що не мають достатньої суму для 100% оплати купівлі нерухомості, девелопери пропонують власні програми розстрочок і партнерські програми з банками по кредитуванню житла. У поточному році ми спостерігаємо, що в сегменті новобудов комфорт і економ класу покупці все активніше покращують свої житлові умови за рахунок позикових коштів. У 2018 року кількість проданих квартир в кредит і розстрочку виросло на 7%, в порівнянні з 2017 роком.

З початку року з боку покупців відчутний інтерес до іпотечних програмах. Якщо в 2017 році частка кредитних угод не перевищувала 1,5% — 2% на місяць, то в 2018 році зросла до 5%. Основна перевага іпотечної програми для покупця полягає в тому, що він може взяти кредит у гривні під пільгову процентну ставку. До того ж, процентна ставка фіксується і не змінюється протягом терміну дії кредитного договору. Незважаючи на те, що банки стають менш вимогливими до позичальників і знижують процентну ставку, покупці віддають перевагу купівлі житла в розстрочку від забудовника.

Кількість угод із розстрочкою платежу в структурі продажів становить 27% від загального обсягу. Більшість покупців купують квартиру в новобудові в розстрочку до закінчення будівництва. Девелопери активно використовують розстрочку як інструмент продажів, постійно вдосконалюючи її умови. Для покупців вигода купівлі в розстрочку очевидна: вартість розстрочки дешевше, ніж банківські відсотки; при оформленні розстрочки не потрібно офіційних довідок про доходи та інші документи. Іпотечний кредит оформляється довго, а з розстрочкою не виникне таких проблем. Більшість девелоперських компаній не буде копатися в кредитній історії своїх клієнтів. Виходить, що скористатися розстрочкою можуть всі, навіть ті, у кого негативна кредитна історія.

Надалі можна прогнозувати зростання угод з використанням розстрочок і іпотечних позик, що надають покупцям можливість розтягнути оплату в часі. Зазвичай девелопери надають розстрочку на відносно короткий термін, до 2-х років. Іпотечний кредит — більш довгостроковий інструмент.