Україна навряд чи залишиться в стороні від світових фінансових потрясінь. Але кризу можна обернути собі на користь і непогано на ній заробити, — пише в своєму блозі на «НВ» викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан.

«Що найголовніше в періоди падінь? Зберегти капітал, а потім розумно його інвестувати. Адже за кожним падінням йде підйом і це чудова можливість заробити», — зазначає він.

Іван Компан пише, що зберегти капітал в гривні, швидше за все, не вийде. Тому для тих, хто ні за що не хоче досліджувати можливості, які пропонують західні ринки капіталу, найоптимальнішим рішенням буде тримати гроші під матрацом. «Пристойні банки все одно за доларовими депозитами нічого не платять, максимум 1%, а якщо на ринку почнеться кризова метушня, то і зовсім можуть перестати повертати гроші», — зазначає експерт.

Тим, хто готовий вчитися і пробувати, Іван Компан радить відкривати інвестиційні рахунки за кордоном і відправляти гроші туди.

Міркуючи про те, куди зараз найкраще інвестувати кошти, Компан пише, що зараз точно не найкращий час для інвестицій в акції. «Коли акції падають, а цього в найближчі роки не уникнути, кращими друзями інвестора можуть стати державні або корпоративні американські облігації, але обов'язково з високим інвестиційним рейтингом, золото і американський долар. Багато на цьому не заробиш, але консервативні інвестиції допоможуть зберегти капітал», — радить експерт.

«На жаль, точної дати, коли падіння зміниться зростанням, не знає ніхто! Тому, головне правило полягає в тому, щоб не інвестувати всі кошти, що у вас є, в один момент. Як мінімум, дочекайтеся, поки ринок офіційно стане ведмежим, а це мінус 20%, а далі інвестуйте порціями. Ідеально все одно не вгадаєте, але не сумніваюся, що в довгостроковій перспективі, така стратегія себе виправдає і дозволить заробити», — впевнений Іван Компан.