За другу половину тижня нацвалюта швидко втратила свій потенціал зміцнення. До вечора п'ятниці долар котирувався на рівні 27,29 / 27,33 і є ймовірність подальшого зростання.

Основні причини зльоту котирувань:

1) Збільшення попиту на валюту з боку імпортерів. Підбурювачами спокою серед покупців були нафто- і газотрейдери, торговці вугіллям, великі мережі продуктів харчування та електроніки. Не особливо відставали від них і дрібні фірми. Саме за невеликими лотами таких компаній фіксувалися максимальні котирування. Спостерігаючи зростання попиту, експортери знову почали притримувати валюту і задирати курс, в чому їм активно допомагали спекулянти;

2) Початкове зростання котирувань на міжбанку призвело до зльоту цін в обмінниках. Різниця готівкового та безготівкового курсів стимулювала спекулятивні операції на обох сегментах валютного ринку і призвела до розігріву котирувань як на торгах, так і в пунктах обміну. Зростання готівкового курсу нервує українців. Громадяни активніше купують валюту, побоюючись подальшої девальвації.

Частково попит збільшився і за рахунок фермерських господарств. Вони продавали врожай за готівкову гривню і конвертували її в валюту до нового сільськогосподарського сезону;

3) Збільшення попиту на валюту з боку нерезидентів, які продовжують фіксувати валютний прибуток. В міру погашення Міністерством фінансів України гривневих ОВДП, куплених іноземцями, нерезиденти все активніше виводять зароблене за кордон. За даними НБУ, на 1 серпня обсяг ОВДП у власності нерезидентів склав 8,8 млрд. грн, що на 12,5% нижче за показник на початок липня.

Про серйозні проблеми валютного ринку говорить і те, що зростання курсу проходило на тлі падіння ліквідності в банківській системі. Так зазвичай не відбувається. При низькій ліквідності в системі курс нацвалюти повинен зміцнюватися через дефіцит гривні і скидання валюти клієнтами та банками. Це аксіома. Але на цьому тижні коррахунки банків впали до рекордно низького рівня в 37,6 млрд. гривень, і це не завадило долару на торгах злетіти при продажу до 27,33 гривень. Це підтверджує наявність серйозних диспропорцій в грошово-кредитній та валютній політиці в країні.

Частина гривні з коррахунків банків пішла на закупівлю ними нової порції ОВДП, які тепер по нормативній базі НБУ входять в розрахунок показника ліквідності. Казначеї просто зробили більш дохідними активи своїх банків. В останні дні Мінфін України розмістив цінні папери майже на 10 млрд гривень. Більша їх частина — ОВДП, які зараховуються в цей норматив. Справа в тому, що за залишками коштів на коррахунках банків в Нацбанку регулятор нічого не платить фінустановам, а по облігаціях прибутковість коливається в районі облікової ставки. Банкіри просто вклали частину коштів зі своїх коррахунків в більш прибуткові активи.

НБУ намагався боротися з аномальним зростанням курсу. У понеділок, четвер і п'ятницю він провів інтервенції з продажу долара. За нашими даними, впродовж останніх днів він продав не менше $ 40-50 млн через Matching по курсам від 27,10 до 27,20 гривень. Але це лише частково збило зростання котирувань.

Що вплине на курс найближчим часом

1) Наближення періоду бюджетних розрахунків і господарська діяльність підприємств. Бюджетні дні вже не за горами і компаніям доведеться акумулювати гривню для розрахунків з державою. Крім того, підприємства очікують період авансових виплат персоналу, що також збільшить потребу в нацвалюті. Це буде знижувати тиск на валютний ринок;

2) Зниження ліквідності в банківській системі. Дії НБУ і Міністерства фінансів. Активна відкачка Мінфіном України та Нацбанком гривні за рахунок продажів нових ОВДП і депозитних сертифікатів, поступово знизить можливості маневру у спекулянтів. Їм буде складніше розгойдувати курс і це спрацює на зниження курсу.

Інтервенції Нацбанку з продажу долара також зменшують гривневі ресурси банків та їх клієнтів (банки купують валюту і перераховують гривню НБУ). Це призводить до дефіциту гривні на ринку і стимулює збільшення пропозиції на міжбанку. Валюту продають і клієнти, і банки — з власної позиції.

Але головним союзником гривні на цьому тижні все ж буде необхідність швидкого проведення бюджетних платежів у клієнтів.

Розкручувати готівковий ринок до нескінченності спекулянти теж не можуть. Є природна межа на попит і при її досягненні котирування міжбанку і обмінників почнуть звужуватися. Це знизить прибутковість спекулятивних переливів у форматі «безнал-нал» і стабілізує курс.

Але оскільки український міжбанк дуже малий і зарегульований, Нацбанк залишається основним гравцем на міжбанку, здатним фактично «рухати» ринок в потрібному йому напрямку.

Інша справа, що не завжди чиновники оперативно встигають зреагувати на те, що відбувається. А іноді вони й самі стають заручниками дій і рішень інших держструктур і уряду в частині управління і контролю за фінансовими і валютними потоками в країні. Особливо в період передвиборних обіцянок.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на тиждень:

13 — 16 серпня (понеділок — четверг). Основними гравцями на міжбанку в цей період будуть великі експортери та імпортери, нерезиденти, які отримали гривню від погашення ОВДП і сам НБУ. Істотний вплив в цей період на тренд по курсу на міжбанку буде надавати попит на валюту на готівковому ринку. Обсяги операцій складуть до $ 430-490 млн. при укладанні до 530-620 угод.

Пік активності міжбанку буде спостерігатися в період вівторок-четвер, так як бізнесу треба не тільки забезпечити проведення господарських операцій в повному обсязі, а й підготуватися до майбутніх податкових платежів.Для цього потрібна гривня і експортери будуть охочіше продавати валюту, а імпортери знизять свої апетити по її скупці. Адже їх теж чекають розрахунки з державою.

17 серпня (п'ятниця). Ми не очікуємо особливого зниження обсягів угод клієнтів через ефект кінця робочого тижня. Причина — початок періоду бюджетних розрахунків змусить всіх учасників міжбанку «забути» про зниження активності до закінчення податкових днів. Обсяги операцій за розрахунками «Мінфіну» будуть в межах $ 400-440 млн. при укладанні до 480-520 угод.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень ми прогнозуємо продовження курсових коливань з частою зміною котирувань в обмінниках протягом дня. Ринок прощупує курсову межу платоспроможного попиту за курсом і як тільки попит зупиняється — йде відкат котирувань.

Першу скрипку з курсоутворення на валютному ринку буде на цьому тижні грати все ж міжбанк.

Коридор по долару на готівковому ринку на цей тиждень ми прогнозуємо в межах 27,15-27,65 гривень. Спред по долару в банках складе до 35 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 25 копійок.

На міжбанку. Як і минулого тижня — поведінка НБУ, дії великих гравців і співвідношення готівкового та безготівкового курсів будуть визначати тренд на міжбанку.

Допоможе гривні наближення періоду податкових платежів, а проти неї буде грати психологічний настрой ринку на подальшу девальвацію, малопрогнозований попит на готівковому ринку і дії нерезидентів, які скуповують валюту після погашення ОВДП.

Нацбанку доведеться періодично виходити на торги для покриття дефіциту валюти на міжбанку. Застосовувати НБУ буде в основному «тихий» Matching.

За нашими розрахунками дефіцит валюти за тиждень не перевищить $100-120 млн. і НБУ для стримування курсових коливань доведеться витратити не менше $60-80 млн.

«Мінфін» прогнозує продовження досить складної ситуації на міжбанку з періодичними ситуативними перекосами попиту і пропозиції і котирування безготівкового долара на цьому тижні в межах коридору 27,10 -27,50 гривень.

Особливого ​​зміцнення гривні не відбудеться навіть у разі активних розпродажів валюти клієнтами в дні бюджетних платежів. Причина — необхідність у Нацбанку відновлювати витрачені ЗВР змусить регулятор скуповувати весь потенційний надлишок валюти на ринку, що і утримає курс долара від істотного просідання.