Причин декілька, ось основні:

1) Значні коливання на міжнародних ринках по курсам євро і рубля щодо долара. Введені США і ЄС нові санкції проти РФ вже обвалили рубль майже до 67 рублів за долар, а непроста ситуація з економікою країн Євросоюзу, посилення напруженості між США і Китаєм, непередбачуваність цін на ринку енергоносіїв — боляче вдарили по евро. Его курс вчора обвалився відносно американської валюти і на момент написання статті вже знаходиться на позначці близько 1,146 долара за євро;

2) Збільшення попиту на долар на українському міжбанку як з боку імпортерів енергоносіїв і великих ритейлерських мереж, так і з боку спекулянтів. Імпортери закрівають свої зовнішньоекономічні контракти, а спекулянти знову грають на різниці курсів готівкового та безготівкового ринків і активно розгойдують котирування;

3) Продовження протистояння курсових інтересів великих гравців. Експортери відчули зростання попиту на валюту і знову притримують валюту. Це обмежує пропозицію на міжбанку і додатково розігріває ринок. Гра «на підвищення» отримує все більше психологічної підтримки з боку учасників ринку, а девальваційні настрої посилюються.

Намагатися протистояти цьому негативу буде НБУ, але його можливості для інтервенцій стають дедалі менше.

Падіння ЗВР, погана ситуація з платіжним балансом по притоку-відтоку валюти, пробуксовування реформ навіть на фоні сприятливих цін на метал і сировину (що буде недовго в зв'язку з наростанням кризи в американо-китайських торгових відносинах) — не дозволяють регулятору прогнозувати поліпшення платіжного балансу країни на найближчий час.

Тому НБУ буде боротися за курс, але за принципом «чи не занадто швидко я біжу ...».

Гра «на підвищення», спекулятивне розгойдування ринку і дії великих гравців сьогодні сформують тренд протягом дня і «Мінфін» очікує коридор по курсу 27,15-27,30 гривень.

Ми прогнозуємо обсяги операцій і активність міжбанку в межах: до 480- 530 угод на суму до 340-380 млн доларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,20 і продаж 27,24-27,50 гривень.В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20-27,28 гривень та продаж 27,32-27,45 гривень.

Про тенденції на торгах за 9 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні різко погіршилися.

За офіційним курсом — 46% (вчора було 76%) респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,00 гривень. Але вже 54% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні вище 27,01 гривень.

За ринковим курсом прогнози схожі. 47% (у четвер було 56%) респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,00 гривень. Вже 53% опитаних не сумніваються в його значному зростанні понад 27,01 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram