Причин зниження тиску на гривню кілька:

1) масована заливка міжбанку доларом Нацбанку через усі види інтервенцій;

2) дочки іноземних компаній вже фактично закрили купівлі валюти під репатріацію дивідендів в серпні;

3) багатьох покупців відлякало зростання цін на валюту і вони вважають за краще почекати, ніж скуповуватися «задорого»;

4) населення має дуже обмежений ресурс для купівлі валюти в обмінниках;

5) аграрії зазвичай конвертують свою гривню, отриману від реалізації врожаю за готівковий розрахунок у валюту - але і тут ринок не безмежний;

6) після різких стрибків курсу вгору завжди йде корекція валютного ринку з частковим поверненням котирувань до старих позицій;

7) поступове збільшення обсягів продажів з боку експортерів. Їм вже не вистачає гривні від обов'язкових продажів для фінансування господарської діяльності і вони змушені продавати те, що залишається  (другі 50% валютної виручки);

8) утримання ліквідності в банківській системі на середньому рівні останнім часом (коррахунки банків не перевищують 44-47 млрд гривень).

Всі ці фактори починають працювати на нацвалюту і тому «Мінфін» очікує сьогодні продовження зміцнення гривні на міжбанку та поступове просідання готівкових котирувань.

Зниження різниці у ціні валюти між готівковим та безготівковим ринками почне зменшувати і спекулятивну складову від переливів валюти з міжбанку на готівковий ринок.

«Мінфін» очікує сьогодні обсяги операцій та активність на міжбанку в межах: до 580-610 угод на суму 410- 450 млн доларів.

Ми прогнозуємо у вівторок продовження курсових зіткнень інтересів великих гравців, але вже із загальним трендом на зміцнення гривні та коридор по долару на торгах в межах 27,00-27,12 гривень. Гра «на підвищення» - закінчилася. Почалася корекція.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,90-27,17 і продаж 27,24- 27,47 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,15-27,25 гривень та продаж 27,30-27,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 6 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні ще поки песимістичні як за ринковим, так і за офіційним курсом. Але саме співвідношення стало більш привабливим для нацвалюти в порівнянні з вчорашнім днем.

І за офіційним курсом, і за ринковим думку майже однаково - 25% за офіційним і 29% за ринковим (у понеділок таких було тільки по 20%) респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,00 гривень. 75% (за офіційним) та 71% (за ринковим) з опитаних поки не сумніваються в його закріпленні на рівні істотно вище 27,01 гривень.

Ми поки не будемо встановлювати нову шкалу опитування, тому що очікуємо падіння котирувань долара на міжбанку в найближчі день-два.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram