Наразі для розрахунку UIIR використовуються дані із систем КредІнфо та ВалКлі, а методика базується на визначенні середньоарифметичного значення після відсікання 20% угод з найвищими ставками, та 20% угод з найнижчими ставками.

Що нового: Нова методика передбачає використання інформації про угоди, укладені банками на міжбанківському кредитному ринку, яку Національний банк отримує через канали обміну інформації від торгівельно-інформаційних систем.

Крім того, нова методика буде використовувати двоступеневу систему відсікання угод параметри яких з різних причин відхиляються від параметрів переважної більшості угод відповідного дня, а, отже, такі угоди є не репрезентативними для їх врахування при обрахунку UIIR.

Спершу із наявного ряду угод відсікається 5% угод за найбільшими, та 5% угод з найменшими ставками. На другому етапі відсікаються угоди із ставками, які відхиляються від середньоарифметичного значення ставки ряду угод, що лишився, більш ніж на два стандартних відхилення.

Що це дасть: Запровадження нової методики розрахунку UIIR наближує її до міжнародних стандартів розрахунку аналогічних показників, і робить UIIR більш привабливим бенчмарком грошового ринку. Його можуть використовувати учасники ринку при укладанні угод з плаваючою ставкою або угод із похідними інструментами, які прив’язані до відсоткової ставки.

Відповідні зміни закріплено рішенням правління № 466 від 19 липня 2018 року «Про затвердження змін до порядку розрахунку та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок (Ukrainian Index of Interbank Rates, UIIR)». Вони набувають чинності 1 серпня 2018 року.