Як зазначили в банку, Україна стала 20-ю країною-учасницею програми GDN американського Citibank N.A., що виступає в ролі депозитарію.

У документі уточнюється, що GDN — це тип класичної депозитарної розписки (depositary receipt, DR), де базовим активом є боргові цінні папери.

Що це дає: Такий інструмент полегшує доступ іноземним торговцям цінними паперами та інституційним інвесторам до локальних боргових зобов'язань, оскільки угоди з GDN можуть проводитися за долари США й через глобальні депозитарні організації Euroclear, Clearstream або Depository Trust Company (DTC).

  • GDN випускаються за правилом 144А (для кваліфікованих американських інвесторів) або за правилом Reg S (для неамериканських інвесторів) і зберігають для їхніх власників усі вигоди базових цінних паперів.

За даними Citi, програму GDN було запущено в 2007 році в Перу. Нині її учасниками, крім Перу та України, є: Домініканська Республіка, Коста-Рика, Мексика, Еквадор, Колумбія, Чилі, Парагвай, Гватемала, Сальвадор, Ямайка, Панама, Нігерія, Казахстан, Замбія, Уганда, Руанда, Туреччина та В'єтнам.

Раніше структура Citi — Citigroup Global Markets Holdings Inc. (США) активно випустила кредитні ноти (credit-linked notes, CLN) під гривневі ОВДП України. Цінні папери перебувають у лістингу ірландського фондового майданчика Euronext Dublin. Загальна сума випуску становить близько 5 мільярдів гривень, водночас частину ОВДП вже було погашено.

За даними Національного банку України, станом на 13 липня у власності нерезидентів перебувають ОВДП на 9,973 мільярда гривень.