Як зазначив директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін, основна причина підвищення облікової ставки НБУ — тиск інфляційних ризиків.

«Цим рішенням НБУ створить умови для повернення рівня інфляції в межі цільового діапазону 2019 року. Незважаючи на те, що в червні базова інфляція уповільнилася до 9%, вона все ще перебуває на досить високому рівні й посилиться у ІІ півріччі, що буде пов'язано зі зростанням тарифів на комунальні послуги… На нашу думку, до кінця року облікова ставка може перебувати на рівні 16-18%», — сказав Кабін.

Начальник відділу роботи з інвесторами банку «Кредит Дніпро» Андрій Приходько вважає, що підвищення облікової ставки відображає високі інфляційні ризики другого півріччя.

За його оцінкою, жорстка монетарна політика збільшить дохідність і привабливість гривневих інструментів і, отже, сприятиме залученню валютного капіталу від нерезидентів і абсорбуванню гривневої ліквідності резидентів, що має знизити тиск на курс та інфляцію.

«Зростання облікової ставки прямо вплине на дохідність ОВДП і депозитних сертифікатів, вплив на ставки за депозитами та кредитами буде більш опосередкованим», — додав експерт.

Читайте також: НБУ переходить до плану «Б»

За його оцінкою, достатня гривнева ліквідність банків дає їм змогу стримувати зростання ставок за новими депозитами.

Заступник голови правління, фінансовий директор ПУМБ Ігор Кожевін вважає, що підвищення облікової ставки зумовлене ризиком відстрочення отримання траншу МВФ.

«Якщо транш не буде отримано, то ймовірність девальвації суттєво підвищується. Саме з метою стримування високих темпів інфляції НБУ підвищує облікову ставку. Як ми бачимо, інфляція поступово знижується і вже сягнула 9,9%. Це означає, що політика з підтримки високої облікової ставки працює», — сказав він.

За оцінкою банкіра, підвищення облікової ставки не матиме прямого впливу на депозитні та кредитні ставки.

Аналогічної точки зору дотримується начальник управління стратегічного планування Укргазбанку Віктор Пастернак.

За словами голови правління РВС Банку Владислава Кравця, рішення НБУ про підвищення облікової ставки було очікуваним з урахуванням збільшення в другому півріччі інфляційних ризиків.

«Цим рішенням регулятор дає сигнал, що готовий до посилення монетарної політики, якщо напередодні виборів реалізовуватимуться популістські рішення щодо підвищення зарплат і пенсій на тлі низького економічного зростання. Підвищуючи ставку, НБУ робить привабливішими ОВДП, що сприятиме збільшенню вкладень у державні цінні папери. Це рішення не позначиться на депозитних ставках, але може призвести до подорожчання кредитних ставок на 0,5-1 п.п.», — вважає банкір.

За його оцінкою, облікова ставка може залишитися на рівні 17,5% до кінця року, якщо Україна не зможе отримати фінансування МВФ.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що 12 липня правління Нацбанку прийняло рішення підвищити облікову ставку до 17,5% річних.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram