5 липня на торги вийдуть як перенесені з учорашнього дня заявки, так і операції клієнтів власне за сьогодні. За нашим прогнозом це збільшить статистику міжбанку до 400-430 млн доларів при здійсненні до 540-610 угод.

Збільшить попит на валюту скупка валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів (період активних купівель якраз припадає на ці дні),чим намагатимуться скористатися спекулянти, що грають «на підвищення» ще зі вчорашніх торгів.

Але паралельно з цим на торги вийдуть і продавці-експортери. Їм треба закривати свої господарські операції початку місяця - виплати зарплати за червень, орендні платежі та розрахунки з контрагентами по сировині та матеріалам. Це призведе до збільшення пропозиції на міжбанку і частково остудить запал охочих підійрвати курс.

Як і вчора - куди піде ринок покаже вже хід торгів в перші 2 години сесії. Ми як і раніше зберігаємо свій прогноз на поступове заспокоєння курсу із загальним трендом на стабілізацію ситуації за рахунок роботи міжбанку вже в звичайному діловому ритмі з поставкою валюти на умовах ТОД (всі розрахунки по гривні та валюті проходять одним днем). Долар буде перебувати в межах коридору 26,35-26,50 гривень.

Нацбанк постарається не витрачати ЗВР і не буде виходити на торги. Тільки у разі, якщо спекулянти розігріють котирування понад 26,50 гривень - регулятор вийде з продажем долара, щоб знизити загострення пристрастей на міжбанку. Як і вчора - на поповнення НБУ резервів за рахунок викупу ситуативних надлишків пропозиції - «Мінфін» сьогодні не розраховує.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,10-26,28 і продаж 26,30-26,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,15-26,22 гривень та продаж 26,25-26,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 4 липня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні різко погіршилися (мабуть вчорашній спекулятивний стрибок курсу не пройшов даром і частина респондентів все ж таки запанікувало).

За офіційним курсом - вже тільки 49% (вчора було 62%) респондентів вважають, що долар повернеться нижче 26,25 грівен. 51% опитаних впевнені в його обов'язковом поверненні на довгий період до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом - 51% (в середу таких було 66%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. Але вже 49% опитаних впевнені в його довгостроковому закріпленні вище позначки 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram