Йдеться про позови товариств «Агротермінал Логістик» та «Проектно-пошуковий інститут «Південмедбіосинтез» до НБУ про розірвання іпотечних договорів з ПриватБанком.

Позивачі, зокрема, наголошували на тому, що зміни у корпоративному портфелі позичальника (у даному випадку зміна власника банку) є істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, через що такий договір підлягає розірванню.

Перша та апеляційні інстанції підтримали позивачів. Але НБУ та ПриватБанк не погодилися з такими рішеннями суддів та звернулися із касаційними скаргами до суду найвищої інстанції.

Після всебічного вивчення суті спору Верховний Суд скасував попередні судові рішення та повністю відмовив у позовах «Агротерміналу Логістик» і «Південмедбіосинтезу».

Національний банк також очікує, що надалі суди враховуватимуть правову позицію Верховного Суду в подібних спорах.

Зокрема, 2 липня 2018 року Київський апеляційний господарський суд розглянув апеляційні скарги НБУ та ПриватБанку на рішення Господарського суду міста Києва у справі за позовом компанії «Імме» до НБУ та ПриватБанку про розірвання іпотечного договору. Суд задовольнив апеляційні скарги регулятора і банку, та відмовив в задоволенні позову «Імме» у повному обсязі.