«За» законопроект №8296 проголосували 230 народних депутатів.

Що це дасть:

  • Атоматизована система виконавчого провадження забезпечує автоматизований арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів у порядку, визначеному Міністерством юстиції України за погодженням з Національним банком.
  • Визначається, що той із батьків, з яким проживає дитина, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк до одного місяця для лікування, навчання, участі дитини в культурно-наукових, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку за кордоном, у тому числі, у складі організованої групи дітей та у разі, якщо йому відомо місце проживання іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов'язки.
  • Виїзд на термін до одного місяця та більше можливий у разі, зокрема, наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці, підтвердженої довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів.
  • що у разі звернення боржника щодо перереєстрації або зняття з обліку транспортного засобу для його продажу органи Міністерства внутрішніх справ зобов’язані відмовити в реєстрації та повідомити про це відповідному органу виконавчої служби.
  • У разі відкриття або закриття рахунку фізичної особи банк зобов’язаний перевірити наявність інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників. Якщо вона є у цьому реєстрі, то банк зобов’язаний у день відкриття або закриття рахунку повідомити про це зазначений у реєстрі орган державної виконавчої служби або приватного виконавця.
  • Несплата понад 3 місяці аліментів на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку та низку інших захворювань, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.
  • Ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт тягне за собою адміністративний арешт строком до 10 діб. Злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт карається позбавленням волі на строк до 2 років.

Законом встановлюється, що мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Даний закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Варто зазначити, що Верховна Рада також прийняла закон, який скасовує включення аліментів від нерезидентів до оподатковуваного доходу.

Нагадаємо, що в травні 2017 року Верховна Рада прийняла в цілому закон про спрощення механізму стягнення аліментів. А в лютому цього року в Україні запрацював публічний реєстр боржників по сплаті аліментів.