Скільки коштує

Популярність медичного туризму серед українців обумовлена ​​наступними факторами:

  • недостатня якість діагностики в вітчизняних госпіталях;
  • нижчий рівень оснащеності клінік;
  • відсутність доступу до інноваційних розробок в сфері медицини;
  • невисока ефективність лікування.

За даними сервісу, найпопулярнішими напрямками для пацієнтів з країн колишнього СНД є Ізраїль, Німеччина, Туреччина, Індія та Південна Корея. Якість медичного обслуговування в цих країнах перебуває на високому рівні, але для більшості пацієнтів саме питання вартості є вирішальним при виборі.

Кожна країна має власну систему установки цін на медичні послуги, так в Німеччині та Кореї ціну визначає коефіцієнт складності випадку, а в Туреччині та Індії, Ізраїлі - сукупна вартість кожної окремої процедури, яка проводиться пацієнтом. У цій статті ми порівняємо ціни на лікування і визначимо особливості найпопулярніших країн серед медичних туристів.

Німеччина

Рівень цін на медичні послуги в Німеччині вище, ніж в Туреччині, Індії та Південній Кореї. Його контролює держава. Для розрахунку вартості німецькі клініки використовують єдиний довідник цін, який переглядається двічі на рік.

Важливо, що іноземні пацієнти отримують медичну допомогу за тією ж ціною, що і громадяни Німеччини.

Госпіталі працюють на умовах депозиту. Лікарі переглядають медичні виписки і озвучують імовірну вартість процедур. Пацієнт вносить 100% передоплату на рахунок клініки до приїзду в країну. Якщо після закінчення терапії його вартість виявиться нижче депозиту, пацієнту повернуть різницю.

Ізраїль

Вартість медичних послуг в Ізраїлі на 30-50% вище, ніж в Туреччині та Південній Кореї.

Ізраїльські клініки приймають пацієнтів без попередньої оплати. Винятком є ​​дитячі онкологічні захворювання. Батьки, які організовують лікування раку у дитини в Ізраїлі, повинні внести депозит.

Туреччина

Медичне обслуговування в турецьких госпіталях коштує на 30% менше, ніж в ізраїльських та німецьких. При цьому турецькі лікарі працюють за тими ж протоколами, що і доктори Ізраїлю і Німеччини.

Клініки Туреччині не вимагають передоплати. Пацієнти оплачують рахунок по завершенні всіх процедур. У вартість лікування зазвичай закладаються витрати на трансфер і перекладача.

Індія

Одне з головних переваг терапії в Індії - низький рівень цін. Різниця у вартості на процедури в індійських і європейських клініках складає 40-70%. При цьому пацієнти отримують такий же рівень медичного обслуговування, як в Німеччині, Ізраїлі, Туреччині. Лікування проводять лікарі з досвідом роботи в американських і європейських шпиталях.

Різниця вартості обумовлена ​​тим, що госпіталі Індії працюють з ліцензійними аналогами американських медикаментів. Ціни на такі препарати нижче, ніж на ліки з США. Це не позначається на їх ефективності.

Клініки Індії працюють без депозиту. Пацієнти оплачують лікування по завершенні всіх процедур.

Південна Корея

Корея дуже популярна серед пацієнтів із країн колишнього СНД – через близькість локації. Вартість процедур в корейських клініках на 20-30% нижче, ніж в Ізраїлі та Європі. Медичні центри працюють на умовах передоплати. Вона може складати 100% від всієї суми або її частина. Це залежить від клініки. Трансфер, послуги перекладача та координатора клініки пацієнти оплачують окремо.

Південна Корея займає 4-е місце в світі за ефективністю охорони здоров'я згідно з даними журналу Bloomberg. Вона входить в число найбільш затребуваних країн в сфері медичного туризму - щороку в цю країну приїжджає більше 500 000 пацієнтів з-за кордону.

Ще один фактор популярності: корейські компанії Samsung, LG і Hyundai виробляють медичне обладнання для всього світу, але в першу чергу інновації з'являється в госпіталях країни.

Говорячи про рівень медицини: в Південній Кореї 27 клінік отримали акредитацію JCI (Joint Commission International). Щоб пройти суворі перевірки і отримати сертифікацію, клініка повинна відповідати міжнародним стандартам якості в медицині і сервісі. Для порівняння, на всій території колишнього СНД налічується лише 14 клінік з JCI.

Порівняльна таблиця цін на лікування за кордоном і в Україні

Вартість*. Валюта – $, американський долар

Процедура

Індія

Пд. Корея

Туреччина

Ізраїль

Німеччина

Україна

Консультація хірурга

$50

$100

$120

$430

$430

$16

ПЕТ-КТ

$500

$1000

$850

$1100

$1500

$730

Заміна тазо-стегнового суставу

$7500

$14000

$7000

$17700

$7060

$1436

Штучне запліднення (ЕКЗ)

$5500

$5500

$2900

$5070

$9050

$2300

Хіміотерапія (1 курс)

$500

$1000

$600

$800

$2000

$340

Аортокоронарне шунтування

$4400

$24000

$18000

$26000

$22000

$4000

*В таблиці вказані мінімальні ціни на процедури.

Чому лікування за кордоном коштує дорожче?

Всі знають, що ціни на лікування за кордоном вище, ніж у вітчизняних госпіталях. Але не всі розуміють, чим обумовлена ​​різниця. Основні причини:

точність обстеження. 30% пацієнтів приїжджають за кордон з невірно встановленим діагнозом. У провідних зарубіжних госпіталях встановлено обладнання, яке дозволяє проводити обстеження з точністю в 99-100%;

якість лікування. Фахівці зарубіжних клінік виконують органозберігаючі операції навіть при серйозних діагнозах. Хірургічні втручання проводять щадним методом за допомогою лапароскопа і робота Да Вінчі через розрізи до 2 см. Для променевої терапії використовують установки, які в ході процедури не ушкоджують здорові тканини. Хіміотерапію підбирають під генотип пухлини. Таке лікування більш ефективне і викликає менше побічних ефектів;

кваліфікація лікарів. Фахівці зарубіжних клінік проходять навчання і стажування в провідних університетах світу. Вони очолюють рейтинги кращих лікарів за версією журналу Forbes, входять в книгу рекордів Гіннеса за кількістю проведених операцій;

доступ до інноваційних розробок. В Ізраїлі, Туреччині та Німеччині доктора розробляють новаторські методики діагностики та терапії. Їх пацієнти в числі перших отримують доступ до новітніх розробок.

Ціни в зарубіжних клініках не завжди вище, ніж в медичних центрах СНД. Для прикладу, ціна на ринопластику в Україні становить €3 500-10 000, в Туреччині - €2 130-3 830. При цьому пацієнти турецьких шпиталів отримують високу якість медичного обслуговування і сервісу і в 90% випадків вони залишаються задоволені результатами процедури.

Процес організації лікування за кордоном досить багатозадачний, тому важливо передбачити і по можливості, спростити всі ці складності. Так, наприклад, ускладнює процес необхідність отримання візи, необхідність проведення передоплати (депозиту) на рахунок клініки, для того щоб забронювати всі медичні послуги (встати в чергу).

До провідних оперуючих хірургів і правда потрібно записуватися в чергу - особливо в Німеччині, де у лікарів є чіткі операційні дні. Однак це стосується тільки планових процедур, в невідкладних випадках клініки роблять винятки. У Німеччині запис проводиться в середньому за 7-10 днів іноді до 20 днів (залежно від графіку хірурга). В Ізраїлі період очікування для іноземних пацієнтів становить 2-3 дня, в Кореї запис за 7-10 днів, в Індії - 2-3 дня.

Які додаткові витрати можливі?

Пацієнтам, які відправляються на лікування за кордон, необхідно передбачити бюджет на випадок будь-яких обставин. Вони повинні бути готові до незапланованих витрат на:

Обстеження. Для точної постановки діагнозу лікарі можуть призначити більше процедур, ніж планувалось спочатку.

Лікування. Залежно від результатів обстеження, лікарі можуть скорегувати план терапії і хірургії.

Госпіталізацію. Лікарі можуть порадити продовжити госпіталізацію, в залежності від реакції організму на лікування і загального стану пацієнта.

Плануючи лікування за кордоном, потрібно орієнтуватися не тільки на цінову політику країни. Вирішальними факторами при виборі клініки мають стати показники статистики клініки і кваліфікація фахівця. Особливо, якщо мова йде про серйозні діагнози.