Підсумки тижня, що минає в своєму блозі на НВ традиційно підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочену версію статті.

Ринки країн, що розвиваються, плавно ростуть. Спекулянти нормально переварили засідання ФРС, де мало що стало сюрпризом, і можливо лише тональність висловлювань була трішки агресивніша. Індекс S&P500 відкриє цю п'ятницю на рівні в 2782 пункти, вже впритул підбираючись до призабутих за останні кілька місяців історичних максимумів. І долар знову завдав удару євро, хоча скоріше це європейський Центробанк своїми рішеннями і, скоріше навіть, поясненнями своїх рішень, призвів до падіння вартості європейської валюти. І тепер курс основної світової пари становить трохи нижче 1,16. Що, безумовно, порадує німців, які не люблять сильну європейську валюту. І доведе до чергового нападу Трампа, змусивши повірити, що Меркель веде проти нього гібридну економічну війну, відповідаючи зниженням курсу євро на його протекціоністські кроки. 

На ринках країн, що розвиваються, ситуація трохи інша. Ралі в українському сегменті єврооблігацій, якого багато хто очікував після прийняття багатостраждального закону про антикорупційний суд, не сталося. По-перше, позначилася українська звичка приходити на вечірку в той момент, коли сусіди вже викликають поліцію. А по-друге, українська влада не була б українською владою, якби знову не спробувавши кинути своїх партнерів. Ми побачили типовий приклад синдрому Шури Балаганова, який, як відомо, попався на крадіжці гаманця, будучи вже мільйонером. Ось і з законом про антикорупційний суд, коли здавалося, що найскладніше вже позаду, і перспектива траншу близька як ніколи, раптом з'ясувалося, що в ухвалений закон шулерським способом була внесена правка. Згідно з якою апеляції на рішення звичайних судів у справах НАБУ теж повинні розглядатися в звичайних судах. Дрібниця, але, як то кажуть, Насірову, Мартиненку, Розенблату і компанії, приємно. Кому дуже неприємно, так це МВФ. Хлопці, звичайно, звикли за багато років спілкування з Україною, що мають справу з шулерами, але точно повинні були розлютитися. А злити МВФ перед переговорами щодо тарифів, коли ти будеш намагатися умовити партнерів пробачити тебе і дати ще трохи часу, вкрай нерозумно. 

Загалом, транш МВФ знову подвіс. Такий нахабний обман МВФ точно не пробачить. Зрештою, нерозумно для дрібних наперсточників з провінції приїжджати в Лас-Вегас і обманювати казино. Нерозумно і боляче. Тож тепер доведеться парламенту проголосувати правку в тому вигляді, про який були домовленості. А деяким персонажам активно прискорювати читання своїх справ у суді, щоб встигнути і апеляцію отримати за звичним тарифом. А годинник продовжує цокати, адже проголосувати поправку і прийняти тарифи треба в найближчі кілька тижнів, якщо ми, звичайно, хочемо отримати транш до періоду відпусток у Фонді. Інакше доведеться по гроші приходити вже восени, а там знову вилізе питання бюджету, та й дисбаланси в самому бюджеті повилазять, як колорадські жуки на картоплю. Ну, а радісні рапорти про те, що ЄС нам дав мільярд, варто віднести до класичного видавання бажаного за дійсне. Мільярд поки що ніхто не дав. Адже він сам буде безпосередньо прив'язаний до програми МВФ, плюс буде супроводжуватися своїми умовами. Які, до речі, минулого разу Україна не виконала. І мова не йде про зняття блокади з експорту лісу, про яку волають українські популісти (ніби ця блокада заважала вирубувати ліси по всій країні), а до боротьби з корупцією. А це вже в нашому випадку удар нижче пояса.

На внутрішньому ринку ми побачили гарне розміщення Мінфіну, який залучив на первинному аукціоні близько 7 млрд. гривень (правда, в основному, за рахунок валютних паперів) і хороші цифри по інфляції. У травні інфляція виявилася нульовою, спасибі гарній погоді, а рік до року знизилася з більш ніж 13% до 11,7%. Начебто страшна новина прийшла з далекого шведського села, де суддя ухвалив призупинити рішення Стокгольмського Арбітражу. Але ціну цього рішення показав сам Газпром, який паралельно скасував випуск єврооблігацій, побоюючись, що залучені кошти легко заморозить Нафтогаз. Тож в російській монополії самі розуміють, що отримане розумними юристами рішення в шведськіому селі не буде актуальне вже зовсім скоро, та й саме воно стосується процедурних моментів, адже скасувати рішення Арбітражу просто неможливо. А 15-го числа відбудеться останній день торгів на Українській Біржі, після якого сама біржа піде в сплячку, чекаючи принца, який прийде до неї і поцілує, володіючи при цьому безпечним ПО.