Згідно з повідомленням, для досягнення запланованого дефіциту слід жорстко контролювати витрати, а також може знадобитися коригування занадто оптимістичних показників доходів і витрат держбюджету.

У звіті наголошується, що дохідна частина бюджету зростає повільніше через недонадходження податків з ввезених товарів і послуг, акцизів з вироблених в Україні товарів, рентних платежів і прибутку НБУ, тоді як витрати можуть зрости більш високими темпами.

«Щоб виконати показники бюджету, уряд, ймовірно, вдасться до економії на капітальних витратах і жорсткого контролю за трансфертами. У цьому напрямку вже зроблені перші кроки: з 1 травня змінені правила оформлення житлових субсидій, щоб знизити кількість зловживань з отриманням державної допомоги і підвищити її адресність», — вважають в НБУ.

У той же час, регулятор зазначає, що після зростання ціни на газ для побутових споживачів, від чого залежить надання Україні наступного траншу кредиту МВФ і фінансова стійкість НАК «Нафтогаз України», чисельність одержувачів соціальної допомоги може знову вирости.