Відповідне питання включено до порядку денного пленарного засідання законодавчого органу ЄС у вівторок, 12 червня, повідомляє Укрінформ.

«Ми маємо високий рівень очікувань щодо остаточного голосування про Вищий антикорупційний суд, що, як планується, має відбутися у четвер. Однак якщо цього не станеться, то, беручи до уваги довгу затримку в імплементації цієї антикорупційної структури, ми вирішили, що законодавчий текст про макрофінансову допомогу повинен бути виключений з порядку денного засідання Європарламенту наступного тижня у Страсбурзі», — заявили у найбільшій політичній групі Європейської народної партії.

Відповідну позицію підтримав, зокрема, й доповідач з цього питання у ЄП Ярослав Валеса.

Варто зазначити, що Верховна Рада у четвер розгляне у другому читанні президентський законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» та призначення кандидатури від парламенту до складу комісії зовнішнього контролю з незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України.

Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що подасть у відставку, якщо Верховна Рада не прийме законопроект про Антикорупційний суд.

  • Для отримання п'ятого траншу від МВФ Раді необхідно прийняти закон про антикорупційний суд з поправками, які забезпечать його повну відповідність з рекомендаціями Венеціанської комісії.
  • НБУ очікує, що загальна сума траншу становитиме 4,5 мільярда доларів.