Ще на початку весни покупці житла розподілялися десь 60% на 40%. Природньо, більшість купувала первинку, а менша — готова була йти на вторинний ринок. Зараз перевага на користь первинного житла ще вагоміша: приблизно 70% на 30%. Аналіз ринку показує, що з 10 покупців, які хочуть придбати житлову нерухомість, 7 цікавляться новобудовами і тільки 3 готові купувати вторинне житло.

Цікаво, що підвищення попиту на первинне житло відбулося на тлі зростання вартості квадратного метра новобудов в середньому на 10-12% за останні 3 місяці.

Назву кілька основних причин:

1. Початковий внесок за квартиру, яка буде здана через рік, в Києві становить від 6 до 10 тис. доларів. З такою сумою на вторинному ринку житла робити нічого. На жаль, доступну іпотеку банки поки не видають. При цьому, ідучи на розстрочку від забудовника на 5-10 років, покупець платить 7-8 тис. грн на місяць, що цілком співвідноситься з цінами за оренду квартири в Києві. Але, природно, набагато краще платити за свою.

2. Заморожування цін на вторинному ринку. Продавці «старих» квартир виявилися не готові знижувати вартість квадратного метра. Чекають того, що лопне міхур на первинному ринку, або різкого зростання курсу долара. В результаті багато продавців вторинного житла зняли свої об'єкти з продажу, ціни з березня 2018 р перестали показувати зниження. Продають реально тільки в разі якщо «терміново потрібно».

3. Велика кількість новобудов на високій стадії готовності. Будинки «підросли», люди спостерігаючи позитивну динаміку не так бояться вкладати в новобуд. Не будемо скидати з рахунків і високу конкуренцію на київському ринку, яка змушує забудовників боротися за покупців всіма доступними способами.

Підводячи деякі підсумки, хотілося б відзначити, що якщо банки найближчим часом не почнуть іпотечне кредитування вторинного житла, то ціни на «вторинку» можуть знизиться на 10-15%. Адже реально, платоспроможних покупців, готових купувати квартири в будинках 70-80-х років минулого століття стає все менше.