1) Закінчення місяця. Вчора великі компанії завершили основні операції травня по валютним розрахункам. Але це не означає, що ринок буде млявим. По-перше — великим клієнтам необхідне остаточне «рихтування» своїх операцій для звітного балансу. По-друге — самі банки будуть закривати свій фінансовий результат з торгівлі іноземною валютою за місяць по валютній позиції. По-третє — на торгах будуть присутними безліч невеликих компаній, яким треба також завершити валютні розрахунки по травню. Це забезпечить непогану статистику торгів і різноспрямований рух по курсу протягом сесії;

2) Зліт котирувань євровалюти і продовження валютних ралі по парі євро/долар. Це знову «дає хліб» як міжнародним, так і місцевим спекулянтам.На момент написання статті євровалюта  пішла вище психологічного рівня в 1,17 долара за євро і поки гра «на підвищення» триває. Це додасть спекулятивної інтриги по євро на сьогоднішніх торгах;

3) Збереження непоганої ліквідності в системі. Незважаючи на зниження коррахунків на ранок четверга до 49,9 млрд — цього повністю достатньо для закриття нормативів НБУ по ліквідності і по резервуванню на звітну дату. Надлишок гривні дозволяє спекулянтам мати ресурс для розкачки ринку і створює тиск на курс нацвалюти.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні укладання не менше 510 угод на суму до 360 млн доларів при коридорі по американській валюті в межах 26,10-26,20 гривень.

При виникненні ситуативного перевищення пропозиції над попитом — Нацбанк вийде з викупом долара на міжбанку в «анонімному форматі» через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,75-25,95 і продаж 26,00-26,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,86-25,95 гривень та продаж 25,98-26,05 гривень.

Про тенденції на торгах за 30 травня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних продовжують бути позитивними для гривні як за офіційним, так і за міжбанківським курсом долара.

За офіційним курсом — 83% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 17% опитаних ще вірить в його повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом — 88% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 12% опитаних впевнені в його поверненні найближчим часом до рівня понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра Ви можете залишити тут:

blockquote>

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram