Клієнтам треба закривати свої валютні контракти, щоб «не зависнути» з товарами і розрахунками на три дні. На п'ятницю це залишати для них ризиковано.

Банки мають можливість активно працювати як щодо закриття клієнтських заявок, так і за власними операціями з валютою. В тому числі і в спекулятивному форматі «в дві сторони». Благо чергове зростання залишків на коррахунках фінустанов відразу на 4,9 млрд гривень дає ресурс для таких угод.

Збільшення ліквідності в системі виникає за рахунок поступового виходу на ринок відшкодувань по ПДВ. І це може оказати різноспрямовану дію на поведінку курсу.

З одного боку - у експортерів пропадає особливе бажання продавати валюту понад обов'язкових обсягів і скорочення пропозиції призводить до потенційному зростання курсу.

З іншого боку - в останні кілька днів деякі великі імпортери знизили свої апетити по купівлі валюти, що дозволяло Нацбанку активно скуповувати надлишок валюти в ЗВР через «анонімну» роботу в системі Matching. Це підтримувало курс вище рівня в 26,05 гривень за долар.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні зростання активності на торгах:  до 540-630 угод на суму до 410 млн доларів при курсовому коридорі по долару 26,05-26,15 гривень. НБУ продовжить працювати на міжбанку в «анонімному» форматі.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,85-25,98 і продаж 26,03-26,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,90-26,00 гривень та продаж 26,02-26,08 гривень.

Про тенденції на торгах за 23 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних залишаються дуже позитивними по перспективах гривні за офіційним і міжбанківським курсом долара і сьогодні фактично збігаються.

І за офіційним курсом, і за міжбанківським - 87% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 13% опитаних поки що все ж вірить у його швидке повернення до рівня понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram