Головними факторами, що впливають на таку поведінку ринку будуть:

1) Продовження погашення неоплачених вчасно бюджетних платежів у клієнтів. Кількість боржників скорочується, але вони поки є. Такі компанії будуть намагатися оперативно закривати свою заборгованість, продаючи валюту, що продовжить підтримувати непоганий обсяг угод на міжбанку;

2) Збереження надліквідності в банківській системі. Коррахунки банків на ранок 22 травня перевищують 52,1 млрд гривень. Ці ресурси сконцентровані у досить вузького числа банків і найбільших клієнтів, що робить міжбанк вівторка дуже залежним від рішень і дій таких компаній за своїми валютними операціями. Крім цього, такий «гривневий навіс» провокує спекулянтів на активне розгойдування курсу, як у форматі «в дві сторони», так і по можливості з грою «на підвищення» або «на пониження» в залежності від поведінки найбільших гравців;

3) Продовження вливань відшкодувань ПДВ клієнтам з боку Держказначейства. Найближчим часом обсяги таких надходжень у клієнтів збільшаться, що створює передумови зростання валютних ризиків для курсу нацвалюти. Експортери будуть продавати свою валюту понад обов'язкових обсягів тільки в разі крайньої необхідності, задираючи котирування.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні укладання до 630 угод на суму до 340-410 млн доларів при курсовому коридорі по долару 26,05-26,15 гривень. Нацбанк знову буде працювати на міжбанку тільки в «анонімному» форматі через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,75-26,05 і продаж 26,04-26,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,86-25,98 гривень та продаж 26,02-26,05 гривень.

Про тенденції на торгах за 22 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних стали максимально позитивними по перспективам гривні за офіційним курсом долара, але зате трохи гіршими за прогнозами котирувань міжбанку.

За офіційним курсом вже 91% (вчора було 79%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 9% опитаних поки що все ж вірить у його швидке повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 78% (в понеділок таких було 82%) опитаних вважають, що курс істотно опуститься нижче 26,25 гривень. 22% — ще прогнозує його швидке повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram