1) Проведення клієнтських бюджетних розрахунків. У травні 19 та 20 числа (дні щомісячних основних бюджетних проплат) припадають на вихідні. Тому компанії будуть змушені поспішати з цими операціями і проводити більшість з них сьогодні та завтра. Це активізує експортерів з продажу валюти і знизить попит на неї з боку покупців, яким також треба розраховуватися з державою. Як завжди — це буде працювати на користь гривні;

2) Збереження досить низького рівня ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків на ранок 17 травня фактично ще просіли на 0,4 млрд гривень — до 43,2 млрд. Цього цілком вистачає для виконання нормативу резервування у банків і забезпечення всіх операцій у фінансовій системі, але як і раніше — звужує можливості спекулянтів по розгойдуванню ринку. Це також підтримає гривню;

3)Валютні ралі по парі євро / долар. Вони проходять вже фактично з понеділка і на момент написання статті крос-курс євро до долара неодноразово пробивав психологічний поріг в 1,18 долара за євро. Ситуація залишиться нестабільною і сьогодні. Це буде автоматично відображатися на котируваннях гривні щодо євро та долара на нашому ринку.

Поки аналітики більше схиляються до подальшого просідання котирувань євро і зміцнення долара, що створює додаткові спекулятивні очікування на міжбанку. Пара євро / долар залишиться сьогодні дуже привабливою для спекулятивних операцій великих гравців українського ринку.

Щодо подальшого руху курсу рубля поки ситуація також залишилася досить непростою, але зростання цін на нафту підтримує котирування валюти РФ на більш-менш стабільному рівні. Якщо США і країни ЄС сьогодні не стануть робити нових заяв щодо санкцій — рубль буде залишатися відносно в стабільному коридорі 0,418-0,423 гривні.

Мінфін прогнозує на сьогодні укладання до 600 угод на суму до 430 млн доларів. НБУ продовжить працювати на міжбанку тільки в «анонімному» форматі через Matching. Поки ця стратегія регулятора себе виправдовує. За даними Нацбанку за минулий тиждень з 7 по 11 травня він скупив 52 млн доларів в цьому форматі, що досить непоганий результат для нашого малооб'ємного ринку.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні коридор по долару в межах 26,15-26,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,90-26,07 і продаж 26,10-26,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,90-26,03 гривень та продаж 26,09-26,17 гривень.

Про тенденції на торгах за 16 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних стали ще більш позитивними по перспективам гривні як за офіційним курсом долара, так і за прогнозами котирувань міжбанку.

За офіційним курсом всі 100% (вчора було 77%) респондентів вважають, що долар буде вже нижче 26,25 гривень. Ніхто з опитаних вже не вірить в його швидке повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 85% (у середу було 80%) опитаних вважають, що курс істотно опуститься нижче 26,25 гривень. Тільки 15% — очікують його швидкого повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram