Чи виявиться в списку постраждалих і Україна? Про це у своїй колонці на НВ написав глава Ради НБУ Богдан Данилишин. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

Хороші темпи зростання економіки США разом з ймовірністю підвищення ставки ФРС в цьому році призведуть до складнощів для країн з ринками, що розвиваються. Додатковими аргументами на користь цього є динаміка показника безробіття в США і очікування щодо інфляції. Зокрема, за підсумками квітня рівень безробіття впав до найнижчого показника з 2000 року, склавши 3,9%. На засіданні Комітету з відкритих ринків ФРС США, що відбулося 4 травня, ключова ставка поки що була збережена на нинішньому рівні – 1,5-1,75%. Але важливим є те, що Комітет з відкритих ринків у комюніке вказав, що інфляція наближається до цільового рівня в 2%. Таку заяву можна розцінювати, як свідчення готовності ФРС підвищити ставку (наступне засідання Комітету з відкритих ринків пройде в червні).

Немає приводу впадати в паніку, але поступово складається тривожна ситуація. Своєрідним маркером стає Аргентина. Тиждень тому ця країна, яка має проблеми через високу інфляцію і зміцнення американського долара (борги Аргентини номіновані в основному в доларах), звернулася в МВФ з проханням про термінове надання кредиту. Примітно, що в 2006 році тодішній уряд Аргентини розірвав усі відносини з МВФ.

Які висновки потрібно зробити з посилення долара і очікувань подальшого підвищення ставки ФРС? По-перше, тривалий період екстремально низьких процентних ставок – з 2008 до 2017 року – закінчився. По-друге, відносна «слабкість» долара з липня 2017 року до квітня 2018 року, схоже, вже в минулому. В таких умовах різко скорочується потік капіталу в країни з ринками, що розвиваються. Це вже відчувається – чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну за перший квартал 2018 року склав лише 296 млн доларів.

Чому важливий приклад Аргентини? По-перше, тому, що у нашої країни є ряд проблем, схожих з колишніми і нинішніми проблемами Аргентини – період моди серед інвесторів на Україну (2002-2007 роки) було змарновано повною мірою, економіка країни деіндустріалізована і необхідних зусиль для запобігання деградації промисловості не робиться, інфляція висока, великий зовнішній борг. По-друге, тому, що звернення Аргентини до МВФ є сигналом. Не випадково Мохамед Ель-Еріан, головний економічний радник Allianz SE, недавно заявив, що в світлі зміцнення долара, підвищення ставок провідними центробанками світу і виходу капіталів з ринків, що розвиваються, дедалі важливішу роль буде грати МВФ, який незабаром може зіткнутися з великими запитами на фінансування.

Хочу, щоб цей вислів колишнього глави PIMCO, однієї з найбільших і найуспішніших інвесткомпаній світу, прочитали наші «гарячі голови», які закликають припинити співпрацю України з МВФ. Незважаючи на неоднозначне ставлення до деяких вимог Фонду, Україна в нинішній ситуації, при невеликих міжнародних резервах і майбутніх масштабних виплатах за держборгом, не може відмовитися від співпраці з МВФ. Думаю, нам варто більш об'єктивно оцінювати роль Фонду, який не тільки може сприяти стабілізації в макроекономіці і фінансах України, а й створює тиск, що змушує проводити непопулярні, але необхідні структурні та інституційні реформи.